Vesijärven taimenelle raivataan lisää kutupaikkoja mutta kalamiehet saavat vain unelmoida arvokalasta - katso video kunnostustalkoista

Hollolan Virojoen elvyttäminen järvitaimenen kutupaikaksi aloitettiin viikonloppuna. Vaikka Vesijärven taimenkanta elpyisi, kalamiesten on lähes turha unelmoida luonnossa lisääntyneistä kaloista.

Kotimaa
Virojoen kunnostustalkoot järvitaimen

Kymmenkunta talkoolaista huhki viikonloppuna Hollolan Virojoen uomissa. Jokeen heiteltiin ja kammettiin erikokoisia kiviä ja kannettiin soraa. Tavoitteena on palauttaa joki alkuperäiseen olemukseensa, jolloin virta tarjoisi jälleen lisääntymispaikkoja järvitaimenelle.

– Aikanaan Suomessa on lähes kaikki virrat perattu kivistä ja joista tuli liian virtaavia. Ne eivät tarjoa taimenelle lisääntymispaikkoja, piiloja, eikä myöskään ravintoa kun hyönteisiä on vähän, kertoo Päijät-Hämeen kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Ilkka Vesikko.

Virojoki soveltuu hyvin järvitaimenelle. Vesi on viileä, viime kesän mittauksissa virran lämpötila ei ylittänyt kertaakaan 20 astetta. Pudotuskorkeutta joen alkulähteeltä Matjärveltä kertyy laskukohtaan Vesijärvelleä 13 metriä, eli riittävästi.

– Veden laadun puolesta ei ole ongelmaa, lämpötila on sopiva eikä liettymisestäkään ole havaittu.

Luonnontaimenista voi vain haaveilla

Talven aikana alavirran rannoilla kuljetaan isompia kiviä, jotka kevään talkoissa kammetaan jokeen. Keväällä on myös tarkoitus tehdä ensimmäiset mätirasiaistutukset.

Vesijärven kalamiehet saavat kuitenkin jatkossakin vain haaveilla luonnonolosuhteissa lisääntyneistä järvitaimenista. Vaikka kaikki järveen laskevat virtapaikat kunnostettaisiin mahdollisiksi taimenen lisääntymisalueiksi, sekään tuskin riittäisi.

– Virtaviesin valuma-alue on liian pieni suhteessa suureen asukasmäärään mikä Vesijärven ympärillä on.

Päijät-Hämeen kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Ilkka Vesikko arvioikin, että iIstutettuja kaloja riittää kalastajienkin saaliiksi mutta luonnossa lisääntyneitä taimenia ei kenties koskaan päästä kalastamaan.