1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Näkökulma: Hullut päivät vankiloissa

Vankiloihin on vaikea löytää vakituisia lääkäreitä. Helppoa ei ole keikkalääkäreidenkään kanssa. Vankiloissa onkin vietetty todella hulluja päiviä viime aikoina, kirjoittaa Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen

Päivi Happonen Kuva: Tiina Jutila / Yle

**Vankien hoitaminen **ei ole monenkaan lääkärin unelmahommaa. Moni pelkää murhamiehiä, ja toisaalta Rikosseuraamuslaitoksen tarjoamat huonot palkat eivät houkuttele lääkäreitä kaltereiden taakse.

Lääkärit eivät siis vankilaan halua, mutta yksityiset terveysyhtiöt suorastaan hinkuavat sinne.

Viime syksynä Suomen vankiloiden lääkäripalvelut kilpailutettiin. Kisaan osallistui kolme merkittävää terveysalan yhtiötä. Terveystalo Attendo oli päättänyt mennä vankilaan – hinnalla millä hyvänsä. Attendo teki keikkalääkäreistään tarjouksen, josta ei voisi kukaan kieltäytyä.

Vai mitä sanotte siitä, että saisitte pätevän lääkärin palvelukseenne 50 sentin tuntihintaan?

Samaa ajatteli moni muukin. Eihän se voi olla totta!

Tämä hinta seisoi kuitenkin ihan virallisessa paperissa, jonka Attendo lähetti kilpailutukseen.

Jos Attendo myy lääkärinsä 50 sentillä tunnissa, niin paljonko se maksaa lääkärille tuntipalkkaa. Entä paljonko firmalle jää voittoa kaikkien kulujen jälkeen. Ei varmaan kovinkaan paljoa.

Se nyt ei tietenkään ole asiakkaan ongelma.

Siitä huolimatta asiakas – tässä tapauksessa valtion kilpailutuksia järjestävä Hansel – alkoi kuitenkin epäillä Attendon tarjousta. Se kun nimittäin on tiedossa, että keikkalääkärin tuntihinnat vankiloissa ovat keskimäärin 100–200 euroa.

Attendo oli tehnyt kilpailutukseen toisenkin tarjouksen. Siinä se tarjosi lääkäreitään noin 50 euron tuntihintaan. Sekään tarjous ei vakuuttanut kilpailutuksen järjestäjää. Hansel hylkäsi Attendon molemmat tarjoukset. Attendo vei asian markkinaoikeuteen, jossa jutun käsittely on kesken.

Mutta miksi ihmeessä valtio ei ottanut vakavasti Attendon tekemiä hullun halpoja tarjouksia?

Attendoltahan olisi pitänyt ostaa lääkärit muuallekin kuin vankiloihin. Kaikkiin Suomen julkisiin terveyskeskuksiin ja sairaaloihin. Koko Suomen terveydenhuolto olisi pitänyt nopeasti yksityistää Attendolle. Julkisille lääkäreille kenkää ja Attendon 50 sentin tuntihintaan työskentelevät lääkärit tilalle.

Terveydenhuollon yksityistämislain läpimeno olisi ollut nopeaa ja varmaa. Hallitus ei olisi ehtinyt suutaan avata uudesta lakihankkeesta, kun Arhinmäen Paavo olisi jo iloisesti laulanut eduskunnassa "Attendon lääkärit tulivat ja pelastivat meidät".

Mutta mitä kertoikaan vankeinhoidosta vastaava johtava ylilääkäri Heikki Vartiainen minulle haastattelussa. Vartiainen sanoi, että kilpailutuksen jälkeen hänen työhuoneeseensa tuli kaksi Attendon edustajaa. 

– He (Attendon edustajat) kertoivat, etteivät he siihen hintaan olleet ajatelleetkaan tarjota lääkäriä. He luottivat siihen, että me otamme sitten kalliimpia erikoislääkärin palveluita, jotka olisivatkin olleet sitten lähempänä kahtasataa euroa tunti, ihmetteli Vartiainen.

**Kaikista uskomattominta **tässä koko tarinassa on kuitenkin se, mitä Attendon liiketoimintajohtaja Harri Haimakainen vastasi minulle sähköpostihaastattelussa.

Olisiko Attendo toimittanut lääkäreitä vankiloihin noin 50 euron ja noin 50 sentin tuntihintaan?

– Olemme sitoutuneet tuottamaan kaikki tarjouspyynnössä tarjoamme terveydenhuoltopalvelut antamillamme hinnoilla, vakuutti Attendon liiketoimintajohtaja Harri Haimakainen sähköpostiviestissään.

Ne toiset Hullut päivät ovat ohi, mutta vankiloissa hullut päivät näyttävät jatkuvan.