1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuomas Gerdt muisti edesmenneitä aseveljiään tervehdyksellä

Suomen ainoa elossa oleva Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt joutui jättämään Rautjärven Kaukopartiomuistolaatan paljastusjuhlan väliin terveydellisistä syistä.

Kotimaan uutiset
Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt
Mannerheim-ristin ritari Tuomas GerdtYLE

Lappeenrantalaisen Tuomas Gerdtin tervehdys lämmitti Rautjärven seurakuntakodille kokoontuneen juhlayleisön mieltä.

Koska Suomen ainoa elossa oleva Mannerheim-ristin ritari ei päässyt itse paikalle, luki Mannerheim-ristin ritarien säätiön johtokunnan jäsen Heikki Lehtonen Gerdtin lähettämän tervehdyksen.

"Suomen asia lähinnä sydäntä"

Tuomas Gerdt muistaa Arvo Mörön ja Paavo Suorannan aseveljinä ja läheisinä ystävinä, joille Suomen asia oli lähinnä sydäntä niin sotavuosina kuin niiden jälkeenkin. Hän on erittäin ilahtunut ritariveljille suodusta kunnianosoituksesta.

Kolmikko nimitettiin Mannerheim-ristin ritareiksi vuonna 1942.

Samaan aikaan kun aseveljet Mörö ja Suoranta olivat vastaanottamassa ristejään marsalkka Mannerheimilta Mikkelissä, makasi Gerdt Tilkan sotilassairaalassa toipumassa vakavasta haavoittumisestaan.

Ritariveljien ystävyys lujittui sotavuosien jälkeen

Gerdt, Mörö ja Suoranta tapasivat toisensa vasta Mannerheimin hautajaisissa helmikuussa 1951.

Siellä he muiden paikalla olleiden ritariveljien kanssa pohjustivat Mannerheim-ristin ritarien säätiön perustamista. Vuonna 1954 perustettu säätiö järjesti vuosittain kesäkokouksia, jotka lujittivat ase- ja ritariveljien keskinäistä ystävyyttä.

Kaukopartiomuistolaatta paljastettiin Rautjärvellä

Mannerheim-ristillä palkitut kaukopartiomiehet Arvo Mörö ja Paavo Suoranta saivat lauantaina muistotaulun Rautjärven seurakuntakodille, joka sodan aikana toimi kaukopartiotoiminnan tukikohtana.

Lue seuraavaksi