1. yle.fi
  2. Uutiset

Luostarissa kypsynyt viski on harvinaisuus – Valamo ei silti odota turistiryntäystä

Valamossa toimii kenties maailman ainoa luostarin yhteydessä oleva viskitislaamo. Ensimmäiset siellä kypsyneet viskit ovat nyt asiakkaiden maisteltavissa. Viski voi toimia matkailuvalttina turismista elävälle luostarille, odotukset eivät kuitenkaan ole kovin korkealla.

Kotimaan uutiset
Hermannin Viinitilan Tmo Kettunen ja Valamon luostarinjohtaja arkkimandriitta Serhei luostariviskin äärellä.
Esa Huuhko / Yle

Valamon luostari on jo vuosia tehnyt viinejä yhteistyössä ilomantsilaisen Hermannin Viinitilan kanssa. Viime syksystä lähtien yhteistyöhön on kuulunut myös mallasviskin valmistaminen luostarin tislaamossa.

Alun perin viskien kehittely aloitettiin Ilomantsissa ja erilaisia makuvaihtoehtoja oli noin 30. Nyt lopulliset viskireseptit ovat löytyneet.

– Kokeilimme hyvin erilaisia maltaita, erilaista mäskäystä, erilaista tislausta ja erilaisia tynnyreitä. Nyt on valikoitunut neljä erilaista reseptiä, joilla ryhdytään tekemään isompia määriä, Hermannin Viinitilan tuotekehittelijä Timo Kettunen kertoo.

Luostarissa koettiin hiljattain historiallinen hetki, kun Ilomantsissa valmistettuja ja Valamossa kypsyteltyjä viskejä siirrettiin asiakkaille varattuihin tynnyreihin. Yhteensä kymmenkunta tynnyriä on varattu etukäteen yrityksille, seuroille, kaveriporukoille ja yksittäisille henkilöille.

Tynnyrimyynnin ohella myös luostariviskin saaminen Alkoon kiinnostaa.

– Mallasviskiä pitää säilyttää vähintään kolme vuotta tammitynnyrissä, ennen sitä se on vain viskitislettä. Alkuun kypsyttelimme pienemmissä tynnyreissä, jossa viski kypsyy nopeammin ja tästä saadaan sitten ensimmäiset pullotteet.

– Kaupalliset pullot ovat keskimäärin 6–12-vuotiaita. Haaveena on, että kolmen tai neljän vuoden päästä pullomme olisivat Alkon hyllyillä, Kettunen sanoo.

Hyötyykö luostari viskibuumista?

Valamon luostarin pääelinkeino on aina ollut matkailu. Viski tuo siihen uuden lisämaun.

– On olemassa viskialan harrastajia, jotka varmasti tulevat viskin myötä käymään täällä. Emme kuitenkaan odota kovin suuria määriä lisäystä matkailupuolelle tämän elinkeinon myötä, Valamon luostarin johtaja arkkimandriitta Sergei myöntää.

Ihmiset ovat ruvenneet etsimään sekoiteviskien rinnalle persoonallisia makuja ja vivahteita.

Timo Kettunen

Itseään Hermannin Viinitilan "pullonhengeksi" tituleeraava Kettunen puolestaan uskoo vahvasti Suomessa kytevään viskibuumiin.

– Ihmiset ovat ruvenneet etsimään sekoiteviskien rinnalle persoonallisia makuja ja vivahteita. Ja juurikin tästä meidän valmistamasta single malt -viskistä niitä löytyy. Ihmiset haluavat myös tulla paikanpäälle katsomaan, että miten se viski tislataan, mistä se tehdään ja minkälaisissa tynnyreissä se säilötään, Kettunen linjaa.

Myyntivaltteina kirkollisuus ja viinitynnyrit

Valamon viskitislaamo on harvoja viskitislaamoja Suomessa ja kenties ainoa luostarin yhteydessä toimiva viskitislaamo koko maailmassa. Tämä on pieni yllätys, sillä alkoholijuomien valmistaminen on aina kuulunut vahvasti luostariperinteeseen.

– Luulen, että se on lähtenyt luostareiden vieraanvaraisuuden tarpeesta. Esimerkiksi Athosvuoren luostarissa on annettu sellainen pieni ryyppy väkevää alkoholia pyhiinvaeltajille ikään kuin virkistykseksi näille matkaajille, arkkimandriitta Sergei pohtii.

Tuotekehittelijä Timo Kettunen myöntää, että kirkollisuutta on tarkoitus käyttää myyntivalttina.

– Sen takia täällä ollaan. Munkithan ovat alun perin tuoneet tislaustaidon Eurooppaan ja nyt ikään kuin ympyrä sulkeutuu, Kettunen sanoo.

Valamon väki osaa ottaa hyödyn irti myös omasta viinin valmistushistoriasta.

– Meillä on entisiä kirkkoviinitynnyreitä käytössä. Tynnyreistä voi saada omia aromeja mukaan viskiin, tuotekehittelijä Timo Kettunen toteaa.

Lue seuraavaksi