Järvenpään uusi skeittipuisto aukesi koleassa säässä mutta lämpimässä tunnelmassa

Reilut 700 000 euroa maksanut betoniparkki on osa Rantapuiston kokonaisuutta. Avajaisissa skeittipuisto sai nimekseen SK8, ja harrastajien mukaan kokonaisuus hipoo täydellisyyttä.

Kotimaa
Teemu Rantila tarjoaa backside tailslidea betoniparkissa, jonka kaiteet sopivat värimaailmaltaan yksiin taustalla näkyvän Kolmisointu-taideteoksen kanssa.
Teemu Rantila tarjoaa backside tailslidea betoniparkissa, jonka kaiteet sopivat värimaailmaltaan yksiin taustalla näkyvän Kolmisointu-taideteoksen kanssa.Vesa Marttinen / Yle

Uudenkarhean betonikaaren päällä seisoo kaksi miestä skeittilautojensa kanssa. Teemu Rantila ja Marko Majaneva lämmittelevät jäisiä sormiaan puhaltelemalla käsiinsä.

Lokakuinen aamupäivä on viileä, mutta tunnelma lämmin: vuosien odotuksen jälkeen Järvenpäähän on saatu kunnollinen, betonista tehty skeittipuisto.

Suunnittelu- ja rakennustöihin kului aikaa noin kaksi vuotta, mutta toiveet ja haaveet pitkäaikaisesta, pysyvästä skeittipaikasta juontavat juurensa paljon kauemmas.

– Tarve tällaiselle paikalle on ollut huutava. Erilaisia väliaikaisia rakennelmia on kaupungissa ollut, mutta ei mitään vastaavaa, sanoo Järvenpään yrityspalvelujen johtaja ja kaupunkikehityksestä vastaava Olli Keto-Tokoi.

Korkea hinta herättää keskustelua

Skeittipuiston hinta on herättänyt keskustelua jo hyvissä ajoin ennen avajaisia. Noin 720 000 euron hintalappu ei Keto-Tokoin mukaan ole yksiselitteinen asia.

– Kokonaishinta tietysti riippuu täysin siitä miten se lasketaan ja mitä otetaan mukaan. Skeittipuisto on osa mittavaa Rantapuiston kehityskokonaisuutta, joka jatkuu koko ajan. Seuraavaksi rakentaminen jatkuu tuohon viereen senioreille tehtävällä puistolla.

Skeittipuistoa varten saatiin myös 93 000 euron avustus aluehallintovirastosta.

Skeittipuiston suunnitteluun ja rakentamiseen kului noin kaksi vuotta.

Suunnittelijana Janne Saario

Järvenpään skeittipuiston suunnittelusta vastasi maisema-arkkitehti Janne Saario, joka on aiemmin suunnitellut muun muassa Helsingin Eläintarhan, Espoon Leppävaaran ja Porvoon Kokonniemen betoniparkit.

Monet vanhat äijät, jotka eivät ole skeitanneet vuosiin, ovat aloittaneet uudestaan ihan vaan tämän parkin myötä.

Janne Lappalainen

Puiston suunnittelutyössä kuunneltiin myös paikallisia skeittaajia. Järvenpääläinen Janne Lappalainen oli mukana ryhmässä, jonka toiveita suunnitteluvaiheessa kuultiin.

– Esitettiin toiveita erilaisista reileistä ja muista obstaakkeleista, mitä me tänne halusimme. Oikeastaan kaikki saatiin mitä haluttiin ja vähän enemmänkin.

Lappalaisen mukaan noin viikon verran käytössä ollut skeittipuisto on osoittautunut toimivaksi ja suosituksi.

– On aika hauska ilmiö, että monet sellaiset vanhat äijät, jotka eivät ole skeitanneet vuosiin, ovat aloittaneet uudestaan ihan vaan tämän parkin myötä.