Antti Rinne: Perussuomalaisten bluffi on nähty, huijausta

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä Suomessa ei työväenpuolueeksi pääse pelkillä lupauksilla, eikä varsinkaan niiden rikkomisella. Sen näyttävät tuoreet gallupit. Rinteelle tuli yllätyksenä vain se, että perussuomalaisten romahdus tuli näin pian.

politiikka
Antti Rinne
SDP:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä haastattelee Jarmo Siivikko. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Rovaniemellä viikoloppuna vieraillut SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei peitellyt tyytyväisyyttään tuoreisiin Ylen tekemiin puoluekannatusgallupeihin. Omiensa keskellä puhunut Rinne piti nykyisiä puolueiden kannatuslukemia kohtuullisen oikeina.

Rinteen mukaan sosiaalidemokraateilla on kuitenkin vielä parantamisen ja kasvun varaa. Vaihtoehtoinen talouspolitiikka antaa siihen mahdolisuuden. SDP:n vaihtoehtoinen budjetti julkaistaan 18. marraskuuta. Se sisältää Rinteen mukaan todellisen vaihtoehdon hallituksen leikkaus- ja kurjistamispolitiikalle.

– Hallituksen toiminta pakkolakeineen on herättänyt ihmiset ajattelemaan, mitä ihmettä nyt tapahtuu. Nyt näyttää siltä, että SDP:n esittämä vaihtoehto hallituksen politiikalle on saanut vastakaikua toreilla turuilla ja työpaikoilla, Antti Rinne sanoo.

Oppositiopolitiikka tehdään eduskunnassa

Rinteen mukaan oppositiopolitiikka käydään ja pitää käydä eduskunnassa ja siellä SDP on onnistunut Rinteen mielestä hyvin. Siksi SDP:n kannatuksen nousu esimerkiksi verrattuna vihreisiin ei ole Rinteen mukaan ihme.

– Siitä lähtien, kun ensimmäinen lisätalousarvio tuli eduskuntaan, se oli SDP:n johtamaa politiikkaa ja me esitimme sinne tiettyjä rahoja. Jos taas katsoo näitä välikysymyksiä, niin kyllä SDP oli niissäkin aktiivinen puhumattakaan eduskuntatyöskentelystä muuten. Siellä SDP:n kannat ovat esillä asiassa kuin asiassa, Rinne kehuu omiaan.

Vapaan markkinatalouden mallimaa

Yhteiskunnassa on tapahtumassa suuri muutos, joka tarkoittaa markkinaehtoisuuden lisääntymistä Suomessa. Se kurittaa Rinteen mukaan tavallista kansaa, työntekijöitä, eläkeläisiä ja opiskelijoita.

– Suomesta ollaan rakentamassa vapaan markkinatalouden mallimaata, joka sortaa tavallista kansalaista. Pääministeri Sipilän ja varsinkin liikenne- ja viestintäministeri Bernerin ulostulot ovat yksi esimerkki siitä, mitä tuleman pitää. Hallitus käyttää vaaleissa saamansa voimaa tosi voimakkaasti ja härskisti, eikä sillä tällaiseen yhteiskuntapolitiikkaan, mitä he nyt tekevät, ole kansalta mandaattia, kun ennen vaaleja lupasivat aivan jotain muuta, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan ihmisille on myös avautunut se, ettei perussuomaliset olekaan mikään työväenpuolue. Se on populistinen liike, jossa ihmisiä huijaamalla he saivat vaalivoiton. Nyt ihmisille on paljastunut puolueen todellinen luonne hallituspolitiikassa ja silmät ovat avautuneet, Rinne tietää.

Puheenjohtajan palli ei heilu

Antti Rinne on helpottunut siitä, että kannatus on pitkän laahaamisen jälkeen reippaasti nytkähtänyt ylöspäin. Hän ei ota kuitenkaan asiasta kunniaa itselleen, vaan muistaa mainita SDP:n olevan monikasvoinen puolue. Silti hänen tulevaisuutensa puolueen puheenjohtajana on pari piirua varmemmalla pohjalla.

– Minun asemastani puheenjohtajana ei ole nyt käyty keskustelua, tai ainakaan se ei ole minun korviini kuulunut. Pitää korostaa kuitenkin, ettei tämä olekaan mikään yhden miehen show, vaan työtä tehdään porukalla, Antti Rinne kertoo helpottuneena.

Antti Rinne vieraili Rovaniemellä käynnistääkseen Lapin sosialidemokraattien vaalityön tuleviin kuntavaaleihin.