1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kurssit

Lapset eivät halua tinkiä tieteellisyydestä Lasten ja nuorten yliopistossa

Keväällä toimintansa aloittanut Lasten ja nuorten yliopisto on saanut innostuneen vastaanoton. Jyväskylän kesäyliopiston yhteydessä toimiva Lasten ja nuorten yliopisto on arvioiden mukaan tavoittanut jo noin 200 lasta ja nuorta.

Kuva: Jussi Lindroos / Yle

Osallistuja yliopiston kursseille on ollut joka puolelta Keski-Suomea. Pienimmät Lasten ja nuorten yliopiston kursseille ja leireille osallistuneet ovat olleet 7-vuotiaita, mutta kursseja on järjestetty myös lukioikäisille.

Rehtori Leena Meriläisen on yllättänyt toiminnassa se, että lapset ovat tarkkoja tieteellisyydestä.

- Jos Lasten yliopistossa yritetään vähänkään tinkiä tieteellisyydestä, niin lapset ovat tarkkoja siitä. Lapset sanovat, että he haluavat lisää juuri sitä tiedettä ja tiedeasiaa, nauraa rehtori.

- Me aikuiset olemme yrittäneet tehdä kursseja leikinomaisiksi, mutta Lasten yliopiston lasten näkökulmasta tämä ei ole ihan pelkkää leikkiä. Kursseille on selvästi tultu tutkimaan ja hankkimaan vastauksia mietityttäviin kysymyksiin, kertoo Leena Meriläinen aikuiset yllättäneestä asiasta.

Lasten ja nuorten yliopisto keskittyy erilaisiin työpajoihin ja kursseihin, joissa saa mahdollisimman paljon itse tutkia, kokeilla ja ihmetellä erilaisia ilmiöitä.

Syyslomaviikolla Lasten ja nuorten yliopisto järjestää kolme kurssia alakouluikäisille lapsille. Kurssien teemoina ovat sanataide, sarjakuva ja tutkimusmatka menneeseen. Yhteistyökumppaneina kursseilla ovat muun muassa Jyväskylän yliopiston Historian ja etnologian laitos.

Leena Meriläinen kertoo, että jatkossa on tulossa yhteistyötä esimerkiksi Alvar Aalto -museon kanssa arkkitehtuurikasvatuksen merkeissä.

Lapsille suunnattua yliopistotoimintaa on runsaasti eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Suomessa vastaavia opintoja järjestetään Jyväskylän lisäksi ainakin Turussa ja Helsingissä.