Turkin Davutoğlu: Iskujen takana itsemurhapommittajat

Kahdessa räjähdyksessä kuoli ainakin 86 ihmistä ja 186 haavoittui Ankarassa lauantaina aamupäivällä.

Ulkomaat
Ahmet Davutoğlu
Ahmet DavutoğluDon Emmert / AFP

Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlun mukaan on todennäköistä, että itsemurhapommittajat tekivät Ankaran pommi-iskut. Hänen mukaansa tekijät voivat kuulua joko ääri-islamistiseen Isis-järjestöön, Kurdistanin työväenpuolue PKK:hon tai vasemmistoradikaaliin DHKP-C-järjestöön.

– Terroristi on terroristi. Kuka tahansa terrori-iskun tekikään, teki rikoksen ihmisyyttä vastaan. Kyseessä on yksi tuskallisimmista iskuista tasavaltamme historiassa, Davutoğlu sanoi.

– Koska parlamenttivaalit lähestyvät, isku on suunnattu suoraan demokratiaa, demokraattisia oikeuksia ja vapauksia vastaan.

Turkissa pidetään parlamenttivaalit marraskuun 1. päivänä.

Ainakin 86 ihmistä kuoli

Ankarassa lauantaina aamupäivällä tapahtuneessa kahdessa räjähdyksessä kuoli ainakin 86 ihmistä ja 186 haavoittui. Pääministeri Davutoğlu julisti Turkkiin kolmen päivän maansurun kuolonuhrien muistoksi.

Pommit räjähtivät vasemmiston ja kurdimielisen opposition rauhanmarssilla Ankaran rautatieaseman läheisyydessä lauantaina. Turkin viranomaiset totesivat pian iskun jälkeen, että kyseessä on terroristi-isku.

Turkin kurdimielisen Kansojen demokraattisen puolueen (HDP) johtaja Selahattin Demirtas syytti kuitenkin Turkin valtiota pommi-iskuista. Syytös sai pääministeri Davutoğlun ärähtämään.

– Demirtasin omatunto ja mieli ovat kahlittuja.

Davutoğlu sanoi, että Istanbulissa ja Ankarassa oli otettu kiinni kaksi itsemurhapommittajaa tämänpäiväisten iskujen alla.

Lähteet: AFP, Reuters, AP