Tyttöjen päivä muistuttaa maailman kaikkien tyttöjen oikeuksista

Tyttöjen päivänä 11.lokakuuta YK kannustaa ideoimaan keinoja, joilla voidaan parantaa tyttöjen asemaa.

Kotimaa
Pakistanilaistytöt koulussa.
Pakistanilaistytöt koulussa Nobelin rauhanpalkinnon saajan, Malala Yousafzain kotikaupungissa Mingorassa.Bilawal Arbab / EPA

Tänään sunnuntaina vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää.

Vuodesta 2011 vietetty YK:n teemapäivä muistuttaa tyttöjen kohtaamistaan vaikeuksista eri puolilla maailmaa. Teemapäivänä painotetaan tyttöjen oikeutta käydä koulua ja elää ilman syrjintää ja väkivaltaa.

YK kannustaa eri tahoja järjestämään kampanjoita ja ideoimaan uusia keinoja, joilla parannetaan tyttöjen asemaa ja pyritään eroon ennakkoluuloista sekä lasikatoista.

Vuonna 2000 lausuttujen vuosituhattavoitteiden tarkoitus on parantaa merkittävästi tyttöjen asemaa lapsesta aikuisuuteen vuoteen 2030 mennessä. Tänä vuonna tavoitteiden julkistuksesta on kulunut 15 vuotta, ja toiset 15 vuotta on vielä edessä.

Nyt tavoiteaikataulun puolivälissä YK ehdottaa harkitsemaan taloudellisia ja poliittisia sijoituksia, joilla voidaan päästä eroon tyttöjen köyhyydestä, väkivallasta ja syrjinnästä. YK painottaa, että tytöillä on oikeus hyvään elämään – ei vain lapsuuden vaan koko elämänsä ajan.