1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pakolaisten auttamiseksi jättiavustus

Kansainväliset järjestöt lisäävät apuaan konfliktien takia pakenemaan joutuneille.

Ulkomaat
Ihmisiä vaeltamassa Makedonain läpi kohti pohjoista.
EU-komissio toivoo lisää rahaa pakolaisten auttamiseksi lähempänä kriisialueita. Makedonian läpi on viime viikkoina vaeltanut tuhansia turvapaikanhakijoita muun muassa Syyriasta.Georgi Licovski / EPA

YK, Maailmanpankki ja Islamilainen kehityspankki lupaavat nostaa avustuksiaan miljardeilla dollareilla jatkuvasti kasvavien pakolaisvirtojen auttamiseksi.

Järjestöjen edustajat keskustelivat lauantaina Perun Limassa myös keinoista, joilla humanitaarista ja taloudellista kriisiä voitaisiin ratkaista konfliktialueilla kuten Syyriassa, Irakissa, Jemenissä ja Libyassa.

Täsmällistä avustussummaa ei kerrottu julkisuuteen. Aikomuksena on tavanomaisen avustusrahan lisäksi tukea pakolaisivirrasta eniten kärsiviä maita laskemalla niiden korkotasoa.

Järjestöt haluavat kohdistaa rahavirtoja Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kotinsa menettäneiden pakolaisten auttamiseksi sekä sodissa tuhottujen alueiden uudelleen rakentamiseksi.

Maailmanpankin presidentti Jim Yong Kim laski, kuinka kaikkiaan yli 15 miljoonaa ihmistä on jo joutunut jättämään kotinsa. Pakolaisten tulva on kohdistunut ensi sijaisesti Libanoniin ja Jordaniaan.

–Vakaus Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa vaikuttaa koko maailmaan, ei ainoastaan pakolaisvirtojen kautta. Vakaudella on vaikutusta muihinkin asioihin kuten terrorismiin ja öljyn hinnan heilahteluihin, korosti Maailmanpankin Lähi-idän ja Euroopan varapresidentti Hafez Ghanem.

Päätös kohdistaa jättiavustuksia kriisialueiden tuntumaan on myös EU:n mieleen, koska pakolaistulva Eurooppaan sitä kautta vähenisi.

YK odottaa satojentuhansien pakolaisten pakenevan sotaa ja köyhyyttä Eurooppaan, jossa on nähty tänä vuonna suurimmat pakolaisvirrat sitten toisen maailmansodan.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi