150 000 saksalaista marssi vapaakauppasopimusta vastaan

Saksassa kansalaisjärjestöt pelkäävät elintarviketurvallisuuden ja ympäristön puolesta. Hallitus uskoo Euroopan pystyvän pitämään kiinni standardeistaan.

Ulkomaat
Yleisnäkymä Berliinissä järjestetystä TTIP:n vastaisesta mielenosoituksesta, johon odotettiin yli 50 000 osallistujaa.
Yleisnäkymä Berliinissä järjestetystä TTIP:n vastaisesta mielenosoituksesta, johon odotettiin yli 50 000 osallistujaa.Kay Nietfeld / EPA

Saksan pääkaupungissa on osoitettu näyttävästi mieltä EU:n ja Yhdysvaltojen tekeillä olevaa vapaakauppasopimusta vastaan. Berliinin kaduilla marssi eilen lauantaina ainakin 150 000 ihmistä, joiden mielestä sopimus olisi demokratian vastainen ja heikentäisi elintarviketurvallisuutta sekä työehtoja ja ympäristönsuojelua.

Pareja tanssimassa tangoa TTIP:n vastaisen lipun takana.
Berliinin mielenosoituksessa tanssittiin TTIP:tä vastustavaa tangoa.Kay Nietfeld / EPA

Mielenosoitusta järjestämässä oli kansalaisjärjestöjä ja oppositiopuolueita, niiden mukaan osallistujia olisi ollut jopa 250 000.

Saksan hallitus tukee sopimusta, mutta kansalaisjärjestöjen kritiikki on voimistunut tänä vuonna Saksassa.

– Olemme täällä, koska emme haluaa jättää tulevaisuutta markkinoiden käsiin. Haluamme pelastaa demokratian, sanoi ympäristöjärjestö Naturfreunde Deutschlandsin puheenjohtaja Michael Müller.

Saksan oppositiossa vaaditaan avoimuutta, hallitus uskoo sopimukseen

Saksan hallitus tukee tätä niinsanottua ttip-sopimusta, mutta kriittiset äänet ovat voimistuneet tänä vuonna. Vastustajien mukaan sopimus antaa liikaa valtaa ylikansallisille yhtiöille kuluttajien ja työntekijöiden kustannuksella. Sopimuksen puolustajat lupaavat lisää kaupankäyntiä ja työpaikkoja.

Sopimuksen valmistelua on syytetty salamyhkäiseksi. Erityisesti sopimuksen vastustajia ovat ärsyttäneet Yhdysvaltojen vaatimukset investointisuojasta, jonka perusteella yksityiset yritykset voisivat vaatia korvauksia valtioilta erityisissä välimiesoikeuksissa. Avoimuutta vaati mielenosoituksessa muun muassa vasemmistopuolue Linken liittopäiväedustaja Dietmar Bartsch.

– En halua elää yritysten diktatuurissa. Meidän on saatava tietää, mitä päätetään, Bartsch sanoi.

Useissa saksalaislehdissä julkaistiin lauantaina Saksan talousministerin, sosiaalidemokraatteja edustava Sigmar Gabrielin avoin kirje, jossa hän varoitti sopimuksen vastustajia pelottelusta.

– Meillä on mahdollisuus asettaa uudet standardit kasvavassa maailmankaupassa. Tavoitteenamme on oltava kunnianhimoiset ympäristö- ja kuluttajastandardit sekä reilut sijoitus- ja työehdot, Gabriel kirjoitti.

Neuvottelut sopimuksesta pyritään saamaan päätökseen ensi vuoden aikana.

Lähteet: Reuters, AFP