1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Ilmailuviranomaiset varoittavat Venäjän ampumista ohjuksista

Venäjä on ampunut risteilyohjuksia Kaspianmereltä Syyriaan. Ilmailuviranomaiset kehottavat lentoyhtiöitä tarkkaavaisuuteen Iranin ja Irakin ilmatilassa.

Syyria
kartta
Punainen katkoviiva näyttää ohjusten oletetut reitit.Yle Uutisgrafiikka

Euroopan ilmailun turvallisuutta valvova viranomainen EASA (siirryt toiseen palveluun) varoittaa Venäjän Syyriaan ampumista ohjuksista. Venäjän asevoimat ampui alkuviikosta Syyriaan ohjuksia Kaspianmereltä, noin tuhannen kilometrin päästä.

Ohjukset ovat lentäneet Irakin ja Iranin ilmatilan halki. On mahdollista, että ohjuksia ammutaan lisää.

Vaikka risteilyohjukset lentävätkin matkustajakoneiden normaalia lentokorkeutta matalammalla, EASA:n mukaan ne voivat aiheuttaa riskejä siviilikoneille.

EASA ei ole muuttanut suosituksiaan reiteistä. Eräät lentoyhtiöt ovat itse muuttaneet lentoreittejään, mutta lennot mm. Irakin ja Iranin pääkaupunkeihin jatkuvat edelleen.

EASA huomauttaa myös, että kun lentoyhtiöt välttelevät Syyrian aluetta, on ilmatila Välimeren alueella muuttunut aiempaa ruuhkaisemmaksi.

Yhdysvaltalaiset tiedusteluelimet ovat kertoneet, että osa venäläisohjuksista on pudonnut kesken matkan Iraniin ja räjähtänyt siellä. Venäjä kiistää nämä tiedot.

Tarkennettu 11.10. kello 18.13: EASA ei puhu törmäysvaarasta, vaan riskeistä ja kehottaa tarkkaavaisuuteen. Lisätty EASA ei ole muuttanut suosituksiaan reiteistä.

Lue seuraavaksi