Turkki pidätti 14 epäiltyä Isisin jäsentä – marraskuun vaalit järjestetään pommi-iskuista huolimatta

Turkki on nimittänyt kaksi siviilivirkamiesta ja kaksi poliisitarkastajaa tutkimaan Ankaran eilisiä pommi-iskuja. Ankarassa ihmiset ovat kokoontuneet muistamaan räjähdysten uhreja.

Ulkomaat

Turkin poliisi on pidättänyt 14 epäiltyä terroristijärjestö Isisin jäsentä maan keskiosassa sijaitsevassa Konyan kaupungissa, kertoo turkkilainen uutistoimisto Dogan.

Uutistoimisto AP:n mukaan Dogan kertoo, että epäillyt pidätettiin useisiin koteihin kohdistuneiden ratsioiden yhteydessä. Yksi pidätetyistä on nainen.

Pidätysten yhteys pommi-iskuihin auki

Toistaiseksi siitä ei ole tietoa, että liittyvätkö pidätykset Turkin pääkaupungissa Ankarassa lauantaina tehtyyn kahteen pommi-iskuun, joissa kuoli ainakin 95 ihmistä ja satoja loukkaantui.

Turkin hallitus ilmoitti sunnuntaina, että se on nimittänyt kaksi siviilivirkamiestä ja kaksi poliisitarkastajaa tutkimaan pommi-iskuja. Hallituksen tiedotteen mukaan 508 ihmistä hakeutui lääkärin hoitoon hyökkäysten takia.

Turkin pääministerin Ahmet Davutoglun mukaan siitä on "vahvoja merkkejä", että itsemurhapommittajat toteuttivat iskut.

Turkilainen nimettömänä esiintyvä hallituksen virkamies kertoi uutistoimisto Reutersille sunnuntaina, että Turkki järjestää parlamenttivaalit suunnitellusti marraskuun 1. päivänä pommi-iskuista huolimatta.

Ankarassa muistettu pommien uhreja

Ankarassa tuhannet ihmiset ovat kokoontuneet muistamaan pommi-iskujen uhreja. Mielenosoittajat kerääntyivät Sihhiyen aukiolle lähelle lauantain räjähdyspaikkoja. Osa väestä huusi hallituksen vastaisia iskulauseita.

Mielenosoituksen kutsuivat kokoon samat tahot, jotka olivat järjestämässä eilistä rauhanmielenosoitusta, johon pommi-iskut kohdistuivat. Järjestäjien joukossa on muun muassa ammattiliittoja, kansalaisjärjestöjä sekä kurdimielinen HDP-puolue.

HDP:n johtaja Selahattin Demirtas sanoi tilaisuudessa, että koston etsimisen sijaan ihmisten tulisi pyrkiä lopettamaan presidentti Recep Tayyip Erdoganin valtakausi alkaen marraskuun vaaleista.

– Emme toimi kostonhimosta ja vihasta. Vaadimme ihmisiä vastuuseen. Marraskuun 1. päivä on ensimmäinen askel sitä kohti. Silloin aloitamme diktaattorin kaatamisen, Demirtas sanoi.

Demirtas myös vahvisti puolueensa kannan, että eilisissä iskuissa olisi kuollut 128 ihmistä. Se on huomattavasti suurempi uhriluku kuin hallituksen antama 95. Uutistoimisto Reutersin mukaan HDP sanoo tunnistaneensa 120 iskuissa kuollutta henkilöä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters