Syyrian armeija etenee Venäjän tukemana – uusia aseita rintamalla

Venäjän ilmatuki on auttanut Syyrian armeijaa valtaamaan kapinallisten alueita Länsi-Syyriassa. Ihmisoikeusjärjestö sanoo, että Venäjän liityttyä sotaan, rintamalla on alettu käyttää pahamaineisia rypälepommeja. Myös kapinalliset saattavat saada uusia aseita.

Syyria

Syyrian armeija ja sitä tukevat shiialaiset Hizbollah-taistelijat ovat vallanneet kapinallisilta alueita maan länsiosassa, Idlibin maakunnassa.

Syyrian uutistoimiston SANA:n mukaan armeija valtasi strategisesti tärkeän Tal Skikin alueen, joka on lähellä Damaskoksen ja Aleppon välistä valtatietä.

Venäjän lentokoneet pommittivat kapinallisten asemia ja tukivat siten hyökkäystä. SANA:n mukaan hyökkäyksessä kuoli 50 kapinallista.

Toisin kuin Venäjä on ilmoittanut, kyseistä aluetta ei hallitse Isis-järjestö, vaan Valloittaja-armeijan nimellä tunnettu islamististen järjestöjen liittouma, johon kuuluu mm. Syyrian al-Qaida, eli Nusran rintama.

Uusia aseita käyttöön

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on havainnut, että sen jälkeen kun Venäjä liittyi Syyrian sisällissotaan, taisteluissa on käytetty rypälepommeja.

Järjestö ei ole kyennyt saamaan selville, onko rypälepommeja käyttänyt Syyrian armeija vai onko ne pudotettu venäläisistä lentokoneista.

Rypälepommeja olisi käytetty ainakin 4.lokakuuta Kafr Halabin kylässä Aleppon lounaispuolella.

Järjestö vaatii, ettei siviiliväestölle vaarallisia rypälepommeja käytettäisi. Rypäleammus levittää maastoon jopa satoja pieniä räjähteitä, jotka tappavat summittaisesti niiden lähelle tulevat ihmiset. Ammuksia myös jää maastoon, missä ne aiheuttavat suuren vaaran myös konfliktin päätyttyä.

Syyria ja Venäjä eivät ole mukana rypälepommit kieltävässä kansainvälisessä sopimuksessa.

Myös kapinalliset saattavat olla ottamassa käyttöön uusia aseita. Talouslehti Business Insiderin (siirryt toiseen palveluun) mukaan brittitoimittaja on saanut tietoonsa, että Saudi-Arabia aikoo lähettää kapinallisille 500 tehokasta panssarintorjuntaohjusta.

Ohjukset olisivat uudenaikaisia TOW-tyyppisiä (Tube-launched, Optically tracked, Wire-guided) aseita, jotka voidaan ampua kaukaa ja kykenevät läpäisemään kaikkien tunnettujen panssarivaunujen panssarin. Syyrian armeijan panssarivaunut ovat olleet heikosti aseistetuille kapinallisille vaikea vastus.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle