1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Huolellisella lihanleikkuulla saadaan hirvestä suurin hyöty

Hirvenmetsästyksessä eletään kiireistä aikaa. Jahti on luku sinänsä, mutta saalis pitää myös jalostaa monenlaisiksi lihaeriksi. Mitä paremmin lihanleikkaus osataan, sitä tehokkaammin ja monipuolisemmin tulee hirvi hyödynnetyksi. Myös lihojen jako on helpompaa, kun liha leikataan huolellisesti.

Tuosta noin ja paloiksi, näyttää lihamestari Erkki Halonen Isokylän miehille Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Kemijärven Isollakylällä metsästäjät olivat lihamestari Erkki Halosen opissa (siirryt toiseen palveluun) Isokylän metsästysmajalla. Miehet seuraavat tarkoin, kun Halonen leikkaa vasaa palasiksi. Onpa siellä joukossa nainenkin.

– File lähtee peräreiästä, täältä ylhäältä. Täällä on selvät merkit, mistä se katkeaa. Tuossa on lanneluun pää. Kyljet katkaistaan niin kaukaa, että fileet eivät säry.

Erkki ottaa käteensä sähkösahan ja näyttää paahtopaistin irroituksen. Sitten kaksi äänekästä sahausta. Ensin toinen puoli, sitten toinen. Ja siinä ne olivat.

– Oletteko aikaisemmin irrottaneet sitä näin?

Miehet puistavat päitään: eivät ole.

– Sitten otamme potkat irti. Näin, Erkki näyttää ja sekin käy näppärästi.

Tätä rataa mennään pari tuntia Isokylän metsästyseuran nylkyvajalla Ruuhiperän tien varressa. Siellä on suuri kämppäkin.

Oppi ei ojaan kaada

Erkki Halosen mukaan hirven paloittelussa ja lihanleikkuussa on tärkeää, että se tehdään mahdollisimman hyvin ja taloudellisesti – niin, ettei kotihommia juuri jää.

Lihamestari tietää, että Isonkylän hirvimiehetkin osaavat leikkuun noin ylipäätänsä, mutta oppi ei ojaan kaada. Suurella porukalla ja kiireessä kun veistellään ja kuka mitenkin, niin jälki ei vättämättä ole paras mahdollinen.

– Huolellinen lihanleikkuu helpottaa myös saaliin jakamisesta. Jaosta tulee tasapuolinen ja oikeudenmukainen, kun kaikki pääsevät osallisiksi samoista eristä.

Kuinka paljon hirvenlihaa sitten sänkkäytyy, jos ruho leikataan huolimattomasti? Erkki Halosen mukaan sitä ei välttämättä sänkkäydy - sekin liha syödään, mutta hyviä paloja menee vääriin kasoihin.

Metsästäjät tyytyväisiä näkemäänsä

Kemijärvellä Isokylän jahtimiehet ovat tyytyväisiä näkemäänsä ja kulemaansa. Pertti Ämmälä seurasi innokkaasti lihamestari Erkki Halosen näyttötyötä.

– Uutta asiaa siinä tuli paljon, mutta oli tietysti tuttuakin. Meillä kullakin on se oma piintynyt tapa ja konstit leikata. Tällainen pikakurssi oli ihan paikallaan.

Samaa rupattelee Martikaisen Paavo ja leikkaa lihaa kurssiväen hirvikeittoon.

Isokylän jahtipäällikkö Lauri Alatarvas kiitteli porukkaansa hyvistä otteista jahtimailla ja nylkyvajalla. Hirviä on saatu ennäytysajassa kaadetuksi. Ja hyvälihaisia ovat.