1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Perussuomalaisten kapinakenraali Soinille: Yksi ihminen ei sanele päätöksiä

Sebastian Tynkkynen jatkaa nimien keräämistä yhteiskokouksen taakse. Hän painottaa, että puolueessa päätökset tehdään demokraattisesti, eikä yksi ihminen voi sanella mitä tapahtuu. Perussuomalaisten puoluehallitus on koolla ensi viikolla.

politiikka
Sebastian Tynkkynen perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksessa Helsingissä torstaina 8. lokakuuta.
Sebastian Tynkkynen perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksessa Helsingissä torstaina 8. lokakuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Perussuomalaisten kolmas varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen pysyy vaatimuksessaan yhteiskokouksen järjestämisestä puolueen hallitusjatkosta. Tynkkynen kerää edelleen allekirjoituksia kokouksen taakse.

Lauantaina perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tyrmäsi puolue-elinten yhteiskokouksen, mutta lupasi ottaa kentän kritiikin huomioon.

– Tällä hetkellä ei ole mitään takeita, että tämä kritiikki huomioidaan. Tässä on vakavaa se, että olemme astuneet toukokuussa sovitun hallitusohjelman yli turhan monta kertaa, ja nimenomaan niistä perussuomalaisille tärkeistä tavoitteista, perusteli Tynkkynen Ylen radio 1:n Ykkösaamussa.

Hän viittaa Kreikan kolmanteen tukipakettiin. Myös EU:n pakolaiskriisin taakanjako, jonka piti olla vapaaehtoista, närästää. Suomi äänesti lopulta tyhjää, ja hyväksyi 2 400 turvapaikanhakijan siirron Suomeen.

– Nämä ovat päätöksiä, joita ei voida sulattaa ja tässä tarvitaan tiukennuksia. Hallituksessa olisi tietysti hyvä pysyä, mutta siihen tarvitaan takeet, että hallitusohjelmaan sitoudutaan.

"Puoluehallitus päättää, ei yksi ihminen"

Sebastian Tynkkynen totesi Soinin kieltäytymisestä, että puolueessa päätökset tehdään demokraattisesti, eikä yksi ihminen voi sanella mitä tapahtuu.

– Päätös on lopulta puoluehallituksen. Lisäksi on muitakin paikkoja, josta se yhteiskokous voidaan lätkäistä liikkeelle, sanoi Tynkkynen.

Tynkkysen mukaan sisäinen kapina on lähtöisin puoluehallituksesta. Hänen johtamallaan nuorisojärjestöllä ei ole asiaan virallista kantaa.

– Minä puolueen varapuheenjohtajana ja kaksi puoluehallituksen jäsentä ollemme lähteneet edistämään tätä. Sen jälkeen kenttä on tullut todella nopeasti tämän taakse, vaikka aloitekin tuli alunperin sieltä. Sen jälkeen lomake on allekirjoitettu jo 500 kertaa eli aika vankka tuki on olemassa, valotti Tynkkynen taustoja.

Hän paljasti, että joukossa on kansanedustajia, kuten erolla uhannut Vesa-Matti Saarakkala, kaupunginvaltuutettuja sekä piirien ja paikallisyhdistysten puheenjohtajia.

– Muun muassa yli puolet meidän piirien puheenjohtajista on tämän aloiteen takana. Yritimme ensin sisäisesti edistää asiaa, mutta kun se meni kuuroille korville, niin tulimme ulos tämän kanssa, kertoi Tynkkynen.

"Ero olisi rintamakarkuruutta"

Perussuomalaisten puoluehallitus on koolla ensi viikolla. Tynkkynen uhkasi viikonloppuna myös uusilla toimilla, jos yhteiskokousta ei kutsuta koolle.

– En muuten kommentoi, muuta kuin että tiekartta tässä asiassa on valmiiksi laadittu. Olemme tosissamme tämän kanssa, mutta loppusuunnitelmia ei ole vielä annettu julkisuuteen, sanoi Tynkkynen.

Hän ei aio erota varapuheenjohtajan paikalta, mikäli yhteiskokouskapina kuivaa kasaan. Tynkkysestä eroaminen olisi nimenomaan sitä Soininkin väläyttämää rintamakarkuruutta. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi