Kulinaristi: Syön mieluiten itse kasvatettuja toukkia

Johanna Puolitaival valmistaa ruokaa toukista, koska ne maistuvat hyvältä. Ötökkäkulinaristin mukaan itse kasvatettu toukka maistuu parhaimmalta. Puolitaival uskoo, että tulevaisuudessa ötököiden syöminen yleistyy.

Kuva: Topi Kairenius

Jauhopukin toukat hyppivät pannulla öljyssä, kun Johanna Puolitaival kokkaa vehnätortillan väliin lisukkeita. Suurin kysymys, mikä leijuu ilmassa, on miksi?

– Minun syyni syödä toukkia on kulinaristinen. Eettisyys on myös tärkeää, lihan tehotuotanto kirpaisee minua. Tämä on edullista proteiinia, Puolitaival perustelee.

Johanna Puolitaival kysytään usein, miltä toukka maistuu. Vastaus kuuluu, että toukka on miedonmakuinen ilman maustamista.

Ominaismaku on viljainen ja pähkinäinen. Maku voi muistuttaa myös sientä tai kanaa. Lisäksi toukassa on kitiinikuori, se rapsahtaa haukatessa ikään kuin popcornissa.

Onnellinen toukka maistuu parhaimmalta

Ötökkäkokki Puolitaival kasvattaa toukkansa itse. Samoja jauhopukin toukkia voi löytyä myös kutsumattomana vieraana jauhopurkista.

Kokeneen ötökkäkasvattajan mukaan niiden leviäminen kasvatuksen yhteydessä on kuitenkin epätodennäköistä.

– Kasvattaminen itsessään on helppoa. Minulla on toukat muovilaatikossa, missä on pohjalla vehnäjauhoja ja kaurahiutaleita. Sinne voi ripotella myös kuivahiivaa ja soijajauhoja.

Myös valmistaminen on helppoa. Toukan voi syödä kokonaan, eikä siitä tarvitse poistaa mitään.

Pakastan ne kuoliaaksi, etteivät ne luikertele pannulta karkuun.

Johanna Puolimatka

– Ennen ruuaksi laittamista en anna niille ruokaa puoleen vuorokauteen, jotta niiden suoli tyhjenee. Pakastan ne kuoliaaksi, etteivät ne luikertele pannulta karkuun.

Kasvattamisessa pääsee alkuun hakemalla toukkia eläinkaupasta. Samoja toukkia syötetään myös eläimille.

– Joskus on eläinkaupassa kysytty millaiselle eläimelle toukat tulevat ruuaksi. Hieman on hämmästytty, kun kerron, että syön ne itse, Puolitaival kertoo.

Maku jalostuu toukan suolessa

Ötökkäkulinaristille toukan maku on tärkeä. Toukkien ruokavalio vaikuttaa olennaisesti myös niiden makuun.

Puolitaival ei syötä omenanhimoisille toukille enää esimerkiksi omenaa, sillä toukan maku muuttuu kitkeräksi. Muutoinkin toukkia on syytä kohdella hyvin.

– Itse kasvatetut toukat maistuvat parhaimmalta, Puolimatka sanoo.

Puolitaival uskoo, että ötököiden syönti yleistyy tulevaisuudessa.

– On innostavaa, että meille tulisi tällainen uusi raaka-aine käyttöön. Syömme usein vain lihaa ja siipikarjaa. Se on vähän tylsästi ajateltu.