Tukkiurakka seisahtuu talveksi

Uiton jälkien perkaus Kemijoella on loppumassa tämän kesän osalta. Lämpimän syksyn ansiosta töitä on voitu tehdä suunniteltua pidempään.

Kotimaa
Uiton jälkiä siivotaan Kemijoella.
Riikka Rautiainen/ Yle

Uppotukkien nosto Kemijoelta on loppumassa talventuloon. Koneet ja laitteet nostetaan kuivalle maalle tämän viikon jälkeen, ja urakka jatkuu jälleen ensi kesänä.

– Puut ovat olleet hirvittävän liukkaita pakkasöiden ja -aamujen jäljiltä, mutta lämpimän syksyn ansiosta olemme voineet tehdä töitä alunperin suunniteltua pidempään, luonnehtii yrittäjä Pekka Ramstedt Tornion Lauttapojat Oy:stä.

Urakoitsija ja uittoyhdistys ovat sopineet, että koneet ja laitteet nostetaan pois vedestä vielä sulan veden aikaan, koska ensimmäiselle kesälle asetetut tavoitteet ovat täyttyneet.

– Me on käyty läpi kaikki seitsemän aluetta Liedakkalan osakaskunnan alueelta kuten oli tarkoituskin, sanoo Ramstedt.

Perkaus alkoi oikeuden määräyksellä

Alunperin Kemijoen pohjaa piti perkata jäidentuloon saakka. Korkein hallinto-oikeus velvoitti Kemijoen uittoyhdityksen puhdistamaan joen pohjaa vuonna 2014 antamallaan päätöksellä.

Aikaa Kemijoen perkaamiseen Rovaniemelle saakka on vielä neljä vuotta. Urakoitsija tekee töitä nostolautalla, jossa työskentelee rinnakkain kaksi puutavaranosturia.