1. yle.fi
  2. Uutiset

Dagens Nyheter: Ruotsiin vastatulleet lapset keskitetään harvoihin kouluihin

Ruotsissa on noin 4 800 peruskoulua. Niistä noin neljäsosaan ei viime vuonna tullut yhtään vasta maahan muuttanutta oppilasta.

Ulkomaat

Ruotsiin saapuu kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijalapsia vuodessa, mutta heidät sijoitetaan hyvin pieneen osaan maan kouluista, kertoo Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Lehden mukaan viime vuonna neljä prosenttia kaikista Ruotsin 4 778 peruskoulusta otti vastaan kolmasosan maahan tulleista uusista oppilaista. Samaan aikaan noin 1 200:aan kouluun ei tullut yhtään äskettäin maahan saapunutta lasta.

Pieni osa eniten vastatulleita lapsia vastaanottavista kouluista on erityisiä vastaanottokouluja tai kansainvälisiä kouluja. Suurin osa on tavallisia peruskouluja.

– Tämä liittyy asuinalueiden eriytymiseen ja siihen, mistä kunnat voivat tarjota majoitusta uusille tulokkaille. Se voimistaa jo valmiiksi ongelmallista tilannetta, sanoo Opetushallituksen kehitysjohtaja Pia Enochsson.

Viime vuoden tilasto on tuorein saatavilla oleva. Luvuissa ovat mukana oleskeluluvan saaneet, turvapaikanhakijat sekä lapset, joita ei ole muista syistä kirjattu väestörekisteriin.

Syyskuun 30. päivään mennessä Ruotsin maahanmuuttoviraston vastaanottojärjestelmään oli kirjattu 36 000 lasta. Heistä kaikilla on oikeus käydä koulua, vaikka heillä ei olisi oleskelulupaa.

Lue seuraavaksi