Yle Kaakkois-Turkissa: Siviilit puristuksissa kurdialueella – taistelut tulivat kaupunkeihin

Silvanin kaupungin pahiten kärsineissä kortteleissa lähes joka talossa on tulituksen jälkiä. Ihmisten kuulee valittavan, että he ovat joutuneet kahden tulen väliin, kirjoittaa Kaakkois-Turkissa käynyt Yle Uutisten toimittaja Tom Kankkonen.

Ulkomaat
Luodinreikä ikkunassa.
Silvanissa näkyy ammuskelun jälkiä joka paikassa.Tom Kankkonen / Yle

Yhtäkkiä hän seisoo siinä. Ehkä noin 18-vuotias naamioitunut nuori mies kädessään rynnäkkökivääri ilmoittaa, että täällä ei kuvata. Eikä haastatella.

Olemme Turkin kurdialueen suurimmassa kaupungissa Diyarbakırissa pienellä kujalla aivan kaupungin keskustassa. Hiekkasäkeillä linnoitettu poliisiasema on vain muutaman sadan metrin päässä.

Kartta Turkista.
Yle Uutisgrafiikka

Paikallinen oppaamme vie meidät seuraavaksi kapeita kujia pitkin moskeijan pihaan. Moskeijan seinässä on luodinreikiä ja räjähdysten jättämiä jälkiä. Paikalla parveilee nuoria miehiä ja naisia.

"Komentaja" kieltää haastattelut

Ystävällisen oloinen nainen kertoo olevansa paikallinen komentaja ja kieltää samaan hengenvetoon jututtamasta paikallaolijoita.

– Tänne ei kannata jäädä, luvassa voi olla ongelmia, oppaamme sanoo ja osoittaa toiselle kujalle, jossa hiekkasäkkien ja kiviröykkiöiden takaa näkyy naamioituneita nuoria miehiä.

Kuja.
Diyarbakırin keskustan kujille on rakennettu esteitä hiekkasäkeistä ja katukivistä.Tom Kankkonen / Yle

Kapeiden kujien poikki on nostettu suuria kankaita peittämään näkyvyyttä. Näkymä muistuttaa syyrialaisia kaupunkeja, joissa yritetään suojautua tarkka-ampujilta.

Yöllistä tulitusta

Kaakkois-Turkin taistelut alkoivat kiihtyä uudestaan heinäkuussa. Kuolleita arvioidaan olevan yli 600, joista osa on siviilejä.

Diyarbakırin keskustassa kuuluu yöllä laukauksia ja yksittäinen voimakas räjähdys. Huonosti nukutun yön jälkeen lähdemme ajamaan kohti Silvanin kaupunkia, jossa Turkin turvallisuusjoukot ja Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n sissit ovat ottaneet rajusti yhteen viime aikoina.

Kun saavumme Silvaniin, asukkaat ovat toipumassa yhteenotoista ja kolmannesta ulkonaliikkumiskiellosta muutaman kuukauden sisällä.

Turvallisuusjoukot julistivat ulkonaliikkumiskiellon sen jälkeen, kun kaksi töihin matkalla ollutta upseeria oli surmattu. Kaupungissa alkoi sotilasoperaatio.

Kaksi poikaa ja hylsyjä.
Silvanissa lapset keräävät hylsyjä. Leikki voi olla vaarallinen, koska kaupungissa on räjähtämättömiä ammuksia.Tom Kankkonen / Yle

Pahiten kärsineissä kortteleissa lähes joka rakennuksessa näkyy tulituksen jälkiä. Seinillä on PKK:n iskulauseita.

Keski-ikäinen mies viittoo meille pienen talon parvekkeelta. 55-vuotiaan Seyhmus Geçicin koti on huonossa kunnossa: ulko-ovi on kaadettu, kaikki ikkunalasit ovat hajonneet ja olohuoneen seinässä näkyy luodinjälkiä.

Piilossa kylpyhuoneessa

Kun yhteenotot alkoivat, monet lähtivät muualle, mutta Geçici päätti jäädä kotiinsa.

– Istuimme olohuoneessa vaimoni kanssa, kun alkoi kuulua räjähdyksiä. Menimme kylpyhuoneeseen suojaan. Tuli voimakas räjähdys ja tuntui siltä kuin koko talo olisi heilunut, Sehmus Geçici selittää rikkiammutussa kodissaan.

Tulituksen syytä Geçici ei ymmärrä, koska sisällä ei ollut muita kuin hän vaimoineen.

Geçicin kotikadulla lähes kaikki talot ovat saaneet osumia. Pienen kaupan edustalla pakastinkin on ammuttu täyteen reikiä.

Mies ja nainen.
Seyhmus Geçici kotitalonsa edustalla tyttärensä Bermalin kanssa.Tom Kankkonen / Yle

– En ollut PKK:n kannattaja ennen tätä, nyt olen. Uskallan kertoa sen, en minä pelkää, vihaisen oloinen Geçici sanoo.

Eri puolilla kaupunkia ihmiset siivoavat jälkiä. Vaatekaupassaan perinteisiä kurdivaatteita myyvä 25-vuotias Kübra Çoban tarkastelee kauppansa kärsimiä vaurioita. Kauppaan on ammuttu ja näyteikkuna on säpäleinä.

Nainen avaa kauppaa.
25-vuotias Kübra Çoban pitää pientä vaatekauppaa Silvanissa.Tom Kankkonen / Yle

Turvallisuusjoukkojen mukaan Silvanista etsittiin terroristeja.

– Mitä he sillä tarkoittavat? Täällä kuoli 70-vuotias nainen ja pieni lapsi. Olenko minä terroristi? Näin aseen ensimmäistä kertaa tänä vuonna, Çoban sanoo.

Poliisi ja armeija kertovat ottaneensa kiinni tai surmanneensa yhteensä parikymmentä PKK:n jäsentä. Lisäksi Silvanista löytyi paljon aseita.

"Kaikkia kohdellaan kuin terroristeja"

Lähistöllä tapaamme vielä kaksi opettajaa, jotka eivät halua kertoa nimeään, koska he ovat valtion palkkalistoilla.

– Tässä kaupungissa kaikkia kurdeja kohdellaan kuin terroristeja. Turvallisuusjoukot hakkasivat ihmisiä ja ottivat ihmisiä kiinni. Ei täällä mitään terroristeja ollut, tavalliset ihmiset kärsivät, yksi opettajista sanoo.

Teksti seinässä.
Silvanissa talojen seinissä näkyy PKK:n iskulausieta.Tom Kankkonen / Yle

Diyarbakırissa ja Silvanissa voi myös kuulla ihmisten valittavan, että he ovat joutuneet kahden tulen väliin. Monet kurdialueella toimivat kansalaisjärjestöt ovatkin vedonneet PKK:n sisseihin, jotta ne eivät toisi taisteluja kaupunkeihin, koska siviiliväestö kärsii yhteenotoista.

PKK julisti pari päivää sitten yksipuolisen tulitauon ennen Turkin ensi kuun vaaleja. Yhteenotot näyttävät kuitenkin jatkuneen ilmoituksesta huolimatta.

Tom Kankkonen, Yle, Kaakkois-Turkki