Vanhan tehtaan varastosta tuli kulttuurin pesä – jota moni ei löydä

Kouvolassa Kymintehtaan alueen Taideruukki hakee uusia tuulia. Kolme vuotta pienyrittäjien ja kulttuuritoiminnan pesänä toiminut tila haluaa avautua entistä enemmän yleisölle. Kaupungin elinkeinoyhtiö on myös lähtenyt mukaan toiminnan kehittämiseen.

Kotimaa
Kuusankosken taideruukki syksyllä ulkoapäin
Yle / Petri Niemi

Kouvolassa Kymiyhtiön alueella sijaitsee punatiilinen jyhkeä rakennus Taideruukki.

Aikoinaan metsäyhtiön varastotilana palvellut rakennus on ollut erilaisten pienyrittäjien ja kulttuuriväen pesänä Kuusankoskella kohta kolme vuotta.

Kuusankosken Taideruukki ry:n puheenjohtaja muistelee alkusysäystä.

– Kouvolalainen valokuvaaja Minna Metsärinne etsi työtiloja. Hän soitti ja pyysi mukaan katsomaan tiloja sieltä. Saman tien, kun näin yhden huoneen, niin päätin ottaa sen tilan, muistelee Vesa Parvinen taidetupansa alkua.

Myös valokuvaaja otti työtilansa ja ruukkilaisten pää oli avattu.

Nyt Taideruukissa (siirryt toiseen palveluun) riittää toimintaa, vaikka välillä ihmisten tuntuu olevan vaikea sinne löytää.

– Jo silloin 1990-luvulla tänne alueelle sai tulla, mutta oli valvottua. Ehkä sieltä on jäänyt joillekin mielikuva, ettei saa tulla, sanoo Parvinen.

"Kaikki me haluamme, että täällä käy ihmisiä"

Parvisen mukaan toiminta on kolmessa vuodessa kehittynyt, mutta opittavaa on koko ajan.

– Kun meitä on täällä erilaisia tekijöitä, niin näkemyksiä on ja pitääkin olla erilaisia. Kaikki me haluamme, että täällä käy ihmisiä, summaa Parvinen.

Myös kaupungin elinkeinoyhtiö Kinno on tullut mukaan Taideruukin kehittämiseen. Ruukkia on markkinoitu muun muassa tuomalla syksyllä joukko matkanjärjestäjiä pääkaupunkiseudulta tutustumaan kohteeseen.

Tilat omistaa UPM.

Yle Kymenlaakso tutustuu Taideruukin nykytilanteeseen ja tulevaisuuteen tiistaina. Luvassa on muun muassa suora lähetys netissä klo 13.45-14.15.