1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Tamperelaisella hotelliaamiaisella on mustamakkarapakko – yhdellä kattauksella herkkua menee 50 kiloa

Mustamakkara on ehdoton osa hotellien aamiaispöytää Tampereella. Verinen perinnepötkylä maistuu niin perheenisille kuin ulkomaalaisille matkailijoille.

ilmiöt
Mustaamakkaraa tarjolla aamiaispöydässä valkeassa vadissa.
Tampereen tornihotellin aamiaisella kuluu viikonloppuisin parhaimmillaan 50 kiloa mustaamakkaraa.Antti Eintola / Yle

Viiden sentin mittaiset mustanmakkaran pötkylät kiiltelevät lämpölamppujen alla Tampereen tornihotellin aamiaispöydässä. Vieressä on tonkka puolukkahilloa.

Tampereella hotelliaamiaista ei tarjoilla ilman mustaamakkaraa.

– Musta kuuluu Tampereelle. Se on meidän oma juttumme, toteaa Solo Sokos Hotel Tornin aamiaisesta vastaava palvelupäällikkö Nina Strömmer.

Viimeksi viikonloppuna turkulaiset hotellivieraat olivat onnellisia, kun saivat maistaa mustaamakkaraa.

Nina Strömberg

Strömmerin mukaan hotellivieraat kuvailevat mustaamakkaraa usein aamiaisen parhaaksi palaksi.

– Monesti ihmiset yllättyvät positiivisesti, kun sitä on tarjolla. Viimeksi viikonloppuna turkulaiset hotellivieraat olivat onnellisia, kun he saivat maistaa mustaamakkaraa.

Viikonloppuaamuisin mustaamakkaraa saattaa kulua Tornin aamiaskattauksessa lähes 50 kiloa.

– Monet ottavat santsia useampaankin kertaan, kertoo Strömmer.

Ulkomaalaisten lautasella mustanmakkaran kaveriksi voi eksyä puuroa

Yksivuotisjuhlia viettävässä Tornissa veristä perinneherkkua on tarjoiltu nyt vuoden ajan, mutta mustamakkara on Tampereella muidenkin hotelliaamiaisten vakiovaruste.

Scandic Cityn keittiömestarin Veli-Pekka Huuhkan mukaan mustamakkara on aamiaispöydässä yllättävän suosittua. Tamperelaisten herkkua on tarjolla Scandicin kaikissa Tampereen hotelleissa. City-hotellissa sitä kuluu viikossa kymmeniä kiloja.

Huuhkan mukaan mustamakkara maistuu etenkin hotellivieraille, jotka ovat tulleet Tampereelle muualta Suomesta.

Joskus japanilaisilla vierailla näkee erikoisia yhdistelmiä, kuten puuroa ja mustaamakkaraa samalla lautasella.

Veli-Pekka Huuhka

– Joskus esimerkiksi japanilaisilla vierailla näkee erikoisia yhdistelmiä, kuten puuroa ja mustaamakkaraa samalla lautasella, kertoo Huuhka.

Mustamakkara on pysynyt myös rautatieaseman Holiday Inn -hotellin aamiaispöydässä, vaikka hotelliketju vaihtui perhehotelli Cumuluksesta enemmän ulkomaalaisia liikematkailijoita vetäväksi Holiday Inniksi.

– Mustamakkara on paikallinen perinne. Cumuluksen aikana vapaa-ajan matkalla olevat perheenisät olivat sen suurkuluttajia, mutta sitä tarjotaan ulkomaalaisille liikematkustajillekin aamiaiseksi, kertoo Sini Koivunen hotellin vastaanotosta.

Mustamakkara taipuu myös Lapin mauksi

Tamperelaista erikoisuutta syödään aamiaiseksi myös Tampereen hotellikentän uusimmassa tulokkaassa Lapland Hotelissa. Muut hotellissa tarjoiltavat ruokalajit edustavat Lapin makuja, joten mustastamakkarastakin on tuunattu teemaan sopiva versio, poromusta.

– Hotellin aamiaispöytään haluttiin tuoda paikallisherkku, mutta lisätä siihen Lapin vivahde poronlihan avulla, kerrotaan hotellin vastaanotosta.

Lue seuraavaksi