1. yle.fi
  2. Uutiset

Arkkipiispa: Unescon listalle otettu arkisto tunnustaa alkuperäiskansan maa- ja vesioikeudet

Arkkipiispa Leo on onnitellut kolttasaamelaisia muinaisen Suonikylän koltta-arkiston hyväksymisestä Unescon maailmanmuistilistalle. Arkkipiispa pitää arkistoa merkittävänä dokumenttina alkuperäiskansan oikeuksien kannalta.

Sápmi
Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo
Yle

Arkkipiispa Leo on onnitellut kolttasaamelaisia kirjeellä sen johdosta, että muinainen Suonikylän koltta-arkisto Gramota hyväksyttiin viime perjantaina Unescon Maailman muisti -luetteloon.

"Gramota tunnustaa alkuperäiskansan oikeudet maahan ja vesiin"

Kirjeessään (siirryt toiseen palveluun) arkkipiispa Leo sanoo, että Gramota on merkittävä dokumentti alkuperäiskansan oikeuksien kannalta.

– Gramota on merkittävä asiakirja, koska se on yksi harvoista säilyneistä alkuperäiskansan oikeudet maahan ja vesiin tunnustavista hallinnon asiakirjoista, arkkipiispa Leo sanoo.

Kolttasaamelaiset ovat osa saamelaista alkuperäiskansaa. Kolttia asuu Suomessa, Venäjällä ja Norjassa.

Arkkipiispan mielestä Gramotan 400 vuotta vanhoilla asiakirjoilla on merkitystä vielä nykyajassakin.

– Nämä 1600-luvulta viime vuosisadalle ulottuvat dokumentit antavat omalle ajallemmekin esimerkin alkuperäiskansojen oikeuksien kunnioittamisesta ja hallinnollisesta turvaamisesta, Leo kirjoittaa.

Gramota vasta kolmas asiakirja Suomesta Unescon maailmanmuistilistalla

Gramota oli yksi 47 asiakirjasta, jotka Unesco myöhään perjantai-iltana hyväksyi mukaan maailmanmuistilistalleen.

Yhteensä luettelossa on nyt noin 350 dokumenttia ympäri maailmaa, mukana muun muassa Magna Carta, Gutenbergin Raamattu, Ranskan itsenäisyysjulistus sekä Ludwig van Beethovenin Yhdeksäs sinfonia.

Aiemmin Suomesta Unescon maailman muisti -luetteloon on valittu A. E. Nordenskiöldin karttakokoelma (1997) sekä Radziwillin ruhtinassuvun kirjasto ja arkisto (2009).

Koltta-arkisto Gramotaa säilytetään Saamelaisarkistossa Inarissa.

Lue seuraavaksi