SDP:n Jukka Gustafsson: Oppositiostakin voi vaikuttaa

Ministerinäkin pari vuotta toiminut Jukka Gustafsson näkee, että oppositiostakin voi vaikuttaa. Hänen mielestään valtion tulee alkaa laskea, kuinka paljon sillä on varaa ottaa turvapaikanhakijoita.

Kotimaa
Jukka Gustafsson saapumassa Yle Tampereen studioon
Marko Melto / Yle

Pirkanmaalainen sosialidemokraattien kansanedustaja Jukka Gustafsson lähes tuohtuu väitteestä, etteikö oppositiossa voisi vaikuttaa. Hän tosin myöntää, että sieltä käsin vaikuttaminen on työläämpää. Opposition edustajana ei voi olla niin vahvasti mukana esimerkiksi hallitusohjelman laatimisessa ja muussa valmistelutyössä. Vaikuttamisen keinoikseen hän näkee täysistunnot sekä puheenvuorot valiokunnissa.

– Siellä argumentoimalla ja perustelemalla sekä asiantuntijoita kutsumalla voi saada myös hallituspuolueiden edustajia arvioimaan asioita uudelleen, hän vakuuttaa.

Eläkeläisten asumistuen vähennys saatiin maltillisemmaksi

Suoranaista lottovoittoa ei Gustafssonin mieleen oppositiosta käsin vaikuttamisesta äkikseltään tule. Asiat eivät ole hänen mielestään sillä tavoin mitattavissa, että johonkin voisi suoralta kädeltä sanoa, että minä tämän sain aikaan. Tuoreimpana esimerkkinä opposition vaikuttamismahdollisuuksista Gustafsson nostaa eläkeläisten asumistuen vähennysten torppaamisen.

– Se olisi kohdentunut kymmennilletuhansille ihmisille ja vaikuttanut ihmisten toimeentuloon vähintään sata euroa kuukaudessa. Opposition painostuksesta hallitus korjasi ehdotustaan siten, että siihen tulee kuudenkymmenen euronn katto, demariedustaja kertoo opposition saavutuksista.

Tätäkään torjuntavoittoa Gustafsson ei näe yksinomaan omana tai edes demareiden saavutuksena, mutta vahvaa argumentointia molempien taholta hallituksen esitykseen tykitettiin.

Turvapaikanhakijoiden määrissä tulee rajat vastaan

Loppukesän ja syksyn mittaan Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden hätämajoitus ja kotouttamisen kustannukset huolettavat entistä ministeriä suuresti. Gustafsson kertoo saaneensa asian tiimoilta runsaasti kansalaispalautetta ja hän näkee, että jossain kohtaa tulee raja, jonka jälkeen valtion rahkeet eivät enää riitä.

– Mielestäni nyt pitäisi hyvin tarkasti kyetä laskemaan, mikä oikeasti on se maahanmuuttajien määrä, joka voidaan moraalisesti kestävästi kotouttaa, Jukka Gustafsson painottaa.

Suomeen ei voida ottaa satojatuhansia maahanmuuttajia. Siihen ei Gustafssonin mielestä riitä taloudelliset eikä henkiset rahkeet. Hän muistuttaa, että valtion taskut eivät ole täynnä rahaa ja sen tulee pitää huolta myös oman maan köyhistä ja asunnottomista sekä muista hädänalaisista.