Mikaelin seurakunta ei hyväksy yhdistämistä suureen seurakuntaan – adressissa jo satoja nimiä

Turun ja Kaarinan seurakunnissa pohditaan seurakuntien yhdistämistä. Yksi suuri seurakunta ei miellytä Mikaelin seurakuntaa, joka on aktiivisesti etsinyt uusia toimintamuotoja.

seurakunnat
Turun Mikaelin kirkko
Turun Mikaelin kirkkoYLE Åboland

Turun Mikaelin seurakunnassa on käynnissä nimienkeruu adressiin, jossa vedotaan seurakunnan itsenäisyyden puolesta. Taustalla on pari vuotta käynnissä ollut Turun ja Kaarinan seurakuntien yhdistämishanke. Koossa on jo useita satoja nimiä.

Kirkkoherra Jouni Lehikoinen arvioi, että omat toimintamuodot kuten tiettyjen kohderyhmien kutsuminen tilaisuuksiin olisi hankalampaa suuressa, yhteisessä seurakunnassa.

– Se olisi persoonaton, iso harmaa vyöhyke, jolla saattaisi olla erilaisia toimipisteitä. Ne eivät ainakaan työntekijäpuolella innostaisi, eikä varmasti siellä olisi sellaisia edellytyksiä toimia ruohonjuuritasolla kuin pienemmillä yksiköillä on, pohtii Lehikoinen.

Lehikoinen pitää keskiviikkona kolmen muun kirkkoherran kanssa tiedotustilaisuuden, jossa he kertovat oman esityksensä keskustan seurakuntien varalle.

Arkkipiispa saa esityksen eri seurakuntavaihtoehdoista keväällä

Turun ja Kaarinan seurakuntien uudistaminen on ollut käynnissä jo muutamien vuosien ajan. Tiedotuspäällikkö Paula Heinon mukaan kehitystyö jatkuu yhä.

– Taustalla on se, että löydettäisiin säästöjä. Myös esimerkiksi työntekijöiden, kuten kanttoreiden, liikkuminen eri seurakuntien välillä haluttaisiin aiempaa paremmaksi, kertoo Heino.

Parhaillaan valmistelussa on kolme vaihtoehtoa. Yhden seurakunnan mallissa mukana olisivat sekä suomenkieliset seurakunnat että ruotsinkielinen seurakunta. Tasavertaisten seurakuntien mallissa mukana olisi 4–5 tasavahvaa seurakuntaa. Kolmannessa vaihtoehdossa seurakuntia olisi kaksi eli yksi suomenkielinen ja yksi ruotsinkielinen seurakunta.

Seurakuntayhtymässä on keväällä piispantarkastus. Sen yhteydessä yhdistymistä esitetään arkkipiispa Kari Mäkiselle.