Tiitisen paikalle tunkua – Kova hakijakaarti pyrkii eduskunnan pääsihteeriksi

Kaikki eduskunnan ylimmät virkamiehet pyrkivät pääsihteeriksi. Tunnetuin hakijoista on entinen kansanedustaja Kimmo Sasi.

politiikka
Kimmo Sasi
Kimmo SasiYle

Hakuaika eduskunnan ylimpään virkaan eli pääsihteriksi päättyi maanantaina kello 12. Hakemuksia tuli yhteensä 26. Kaikki eduskunnan ylimmät virkamiehet hakivat pääsihteeriksi.

Pääsihteriksi pyrkivät apulaispääsihteeri Timo Tuovinen, lainsäädäntöjohtaja Maija-Leena Paavola, hallintojohtaja Pertti Rauhio, turvallisuusjohtaja Jukka Savola, EU-sihteeristön päällikkö Peter Saramo sekä valiokuntaneuvokset Ossi Lantto ja Eila Mäkipää.

Eduskunnan ulkopuolelta hakijalistalta löytyy budjettipäällikkö Hannu Mäkinen valtiovarainministeriöstä ja Jukka Salovaara ulkoasiainministeriöstä.

Ennakkoon vahvimpina hakijoina on pidetty keskustataustaista Jari Partasta ja kokoomuslaista Antti Pelttaria. Partanen on parhaillaan valtioneuvoston kanslian valtiosihteeri ja Pelttari Suojelupoliisin päällikkö.

Hakijoista Eduskunnan nykyinen hallintojohtaja Rauhio on taustaltaan sosiaalidemokraatti. Pääsihteeriksi on hakenut myös kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja Kimmo Sasi, joka putosi kevään vaaleissa eduskunnasta.

Viran nykyinen haltija Seppo Tiitinen on ollut pääsihteerinaä vuodesta 1992 ja jää nyt eläkkeelle. Pääsihteerin palkka on 12 500 euroa kuukaudessa.

Pääsihteeri valitaan eduskunnan täysistunnossa. Esityksen pääsihteeriksi tekee kansliatoimikunta, mutta käytännössä eduskuntaryhmien puheenjohtajien kanta painaa paljon.