1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtioneuvotteluja savusaunan portailla, kuninkaallista loistoa ja tippuvia tarjottimia – Oulussa on kestitty vuosien varrella useita valtiovieraita

Oulu pääsee isännöimään keskiviikkona ja torstaina harvinaislaatuista ulkoministerikokousta, kun Barentsin euroarktisen neuvoston puheenjohtajuus siirtyy Suomelta Venäjälle. Kaupungissa on nähty vuosien varrella useita arvovieraita, ja heidän vierailuistaan riittää tarinoita kerrottavaksi.

Kotimaan uutiset

Ulkoministerikokoukseen saapuu muun muassa Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, joka tapaa ulkoministeri Timo Soinin kahdenkeskisissä neuvotteluissa.

Vaikka viime vuosina arvovieraita on nähty Oulussa harvemmin, vuosien varrella heitä on piipahtanut kaupungissa useampiakin.

Oulun kaupungin suhdetoimintapäällikkö Anneli Korhonen on vuosien aikana ehtinyt ottaa vastaan lukuisia vieraita kaupungin puolesta. Hän vastaa kaupungin protokollasta ulkomaanvierailuissa sekä muissa virallisissa tilaisuuksissa.

Presidenttejä, pääministereitä ja kenraalikuvernööri

Viimeisin valtiovierailu Ouluun tehtiin vuonna 2007, kun Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves kävi Oulussa.

Sitä ennen kaupungissa pyörähti Venäjän silloinen pääministeri Mihail Fradkov.

Oulun kaupungin suhdetoimintapäällikkö Anneli Korhonen.
Oulun kaupungin suhdetoimintapäällikkö Anneli Korhonen.Ari-Pekka Sirviö / Yle

Korhonen muistelee, että Fradkov kävi Suomen pääministerin Matti Vanhasen kanssa kahdenkeskisiä, valtioiden välisiä neuvotteluja muun muassa Oulun kaupungin edustussaunan portailla Pehkolanlammella.

– Vierailu oli varmasti eksoottinen kokemus hänen turvamiehilleen, Korhonen naurahtaa.

Se oli hyvin loistokas, upea vierailu.

Anneli Korhonen

2000-luvun alussa kaupungissa vierailivat niin Portugalin presidentti Jorge Sampaio, Islannin presidentti Ólafur Ragnar Grímsson kuin Romanian pääministeri Adrian Năstase.

Erityisesti Korhosen mieleen on jäänyt vuonna 2003 tapahtunut Kanadan kenraalikuvernööri Adrienne Clarksin vierailu, jonka protokollaa Korhonen kuvailee hyvin mielenkiintoiseksi. Henkilökuntaa ja avustajia tarvittiin huomattavasti enemmän kuin tavallisesti.

– Se oli hyvin loistokas, upea vierailu.

Kuninkaallista loistoa kaupungissa sen sijaan nähtiin, kun Ruotsin kuningaspari sekä kruununprinsesa Victoria vierailivat Oulussa vuonna 1996.

Tippuvia tarjottimia ja lasinsirpaleita

Joskus korkea-arvoisten vieraiden tapaaminen on kuitenkin liikaa ja jännitys saa vallan kokeneestakin alan ammattilaisesta. Näin kävi esimerkiksi Neuvostoliiton presidentin Mihail Gorbatŝovin vierailun yhteydessä.

– Vierailun aikana ammattitaitoisin tarjoilijamme oli pyörtyä ja tarjotin uhkasi tippua juuri, kun Gorbatŝov tuli taloon. Onneksi Suomen Moskovan suurlähettiläs Heikki Talvitie ehti napata tarjottimen hetkeksi käteensä kun tarjoilija valui juhlasalin seinää pitkin lattialle, Korhonen muistelee.

– Jännitys kävi liian kovaksi. Näin voi kuitenkin sattua kenelle tahansa.

Tarjotin uhkasi tippua juuri, kun Gorbatŝov tuli taloon.

Anneli Korhonen

Kuutisen vuotta myöhemmin tarjotin päätyi lattialle asti Oulun kaupungin 390-vuotisjuhlassa. Kaupungin edustajat olivat juuri ottamassa päävieraaksi saapunutta presidentti Martti Ahtisaarta vastaan kaupungintalon aulassa, kun tarjotin putosi lattialle.

– Me potkimme lasinsirpaleita vaivihkaa kauemmas samalla, kun vieraita ohjattiin sisään. Samaan aikaan aulaan saapui myös sanomalehti Kalevan silloinen päätoimittaja, joka jäi seisomaan kaupungin edustajien viereen ja niinpä presidentti Ahtisaari kätteli myös hänet, Korhonen kertoo.

Kutsumattomia vieraita

Arvovieraiden lisäksi tilaisuuksiin on saapunut myös kutsumattomia vieraita. Korhonen muistelee Oulun kaupungin ja VR:n järjestämää tilaisuutta, jossa vietettiin Pohjanmaan radan Ouluun tulon 100-vuotisjuhlallisuuksia.

Kutsuvieraiden mukana paikalle saapui myös eräs vanhempi mieshenkilö, joka oli päättänyt saapua seuraamaan juhlaa paikan päälle luettuaan siitä aamun lehdestä.

– Hänelle tarjottiin lasillinen kuohuvaa ja hän sai kurkistaa juhlasaliin. Sen jälkeen vahtimestarimme vei hänet kotiin, Korhonen muistelee.

Lue seuraavaksi