1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tilasitko ulkomaisesta verkkokaupasta? Nämä neljä asiaa nopeuttavat paketin saapumista

Tulli toivoo asiakkaidensa käyttävän nettitullia. Tällä hetkellä Suomessa tullin kautta kulkee 15 000 ulkomailta tulevaa lähetystä kuukaudessa. Kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat nettiostokset pitää tullata.

Kuva: YLE / Kalle Niskala

Suomalaiset tilaavat runsaasti mitä erilaisempia tuotteita ulkomaisista verkkokaupoista. Suomen tulli käsittelee jopa 15 000 ulkomailta tulevaa lähetystä joka ikinen kuukausi. Tässä tärkeimmät vinkit, miten saat pakettisi mahdollisimman nopeasti tullin läpi.

Luvat kunnossa

Kaikkein tärkein huomioitava ulkomailta tilatessa on, että tuotteet ovat laillisia ja sallittuja Suomessa. Esimerkiksi nuuskan tilaaminen on täysin kiellettyä. Lääkevalmisteita ei saa tilata ETA-alueen ulkopuolelta. Tarkempia tietoja kielletyistä tavaroista löydät tullin nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Tarkasta alkuperä

Asiakkaan tulisi tarkastaa, mistä tilattu tuote fyysisesti toimitetaan ja onko tavara tullattu EU:n alueelle. Tilaajia kohtaa usein ikävä tilanne, kun esimerkiksi espanjalaisesta verkkokaupasta tilattu tuote toimitetaankin Kiinasta. Tällöin vastassa ovat odottamattomat tullimaksut.

Tullaa netissä

Tullaaminen netissä on nopeaa ja maahantuontiverojen maksaminen käy myös samalla. Asiakkaan kannattaa selvittää etukäteen tilauksen tullinimike. Etukäteen varmistettu tullinimike nopeuttaa tullausta, jollei tullinimikettä löydy tullin nettipalvelun valintalistalta. Kannattaa pitää myös tilausvahvistus ja saapumista koskevat tiedot lähettyvillä, jotta ne voi tarvittaessa ilmoittaa heti.

Maksa verot verkkopankissa

Verkkopankin kautta suoritettava tullimaksu nopeuttaa postipaketin kulkua. Kun maahantuontiverot on maksettu ja lähetys selvitetty onnistuneesti, jatkaa paketti saman tien matkaa postin jakelukanavissa.