Taloustieteen Nobel kulutustutkija Angus Deatonille

Palkinto annettiin Princetonin yliopiston skotlantilaissyntyiselle professorille hänen kulutusta, köyhyyttä ja hyvinvointia käsittelevistä analyyseistaan.

Angus Deaton Kuva: Larry Levanti / EPA

Tämän vuoden taloustieteen Nobel-palkinto on myönnetty professori Angus Deatonille hänen kulutusta, köyhyyttä ja hyvinvointia käsittelevistä analyyseistaan.

Tiedeakatemian mukaan tänä vuonna keskiössä on kulutus, sekä pienessä että suuressa mittakaavassa, ja Angus Deaton on tutkimuksissaan setvinyt paitsi kuluttamista, myös resurssien ja omaisuuden jakautumista ihmisten kesken.

Kotisivuillaan (siirryt toiseen palveluun) Angus Deaton kertoo, että tällä haavaa tärkeimmät tutkimuskohteet ovat terveys, hyvinvointi ja taloudellinen kehitys. Deaton on erityisesti Intian köyhyyden asiantuntija.

Tiedeakatemia sanoo, että Deaton pyrkii vastaamaan kolmeen kysymykseen. Ne ovat: Miten kuluttajat jakavat varansa eri hyödykkeiden kesken? Kuinka paljon yhteiskunnan varoista kulutetaan ja kuinka paljon säästetään? Miten hyvinvointia ja köyhyyttä parhaiten mitataan ja analysoidaan?

Kuluttamisen tutkija tulee Skotlannista

Professori Deaton on alun perin kotoisin Skotlannista, mutta hän on työskennellyt jo pitkään Princetonin yliopistossa Yhdysvalloissa. Deaton on syntynyt vuonna 1945, ja hänellä on sekä Yhdysvaltain että Britannian kansalaisuus.

Viime vuonna talous-Nobel meni ranskalaiselle Jean Tirolelle. Hän on markkinavoimien ja sääntelyn asiantuntija.

Viime perjantaina myönnetty Nobelin rauhanpalkinto päätti varsinaisen Nobel-viikon. Sitä ennen julkistettiin lääketieteen, fysiikan, kemian ja kirjallisuuden palkitut. Taloustieteen palkinto lisättiin joukkoon 1960-luvulla. Muut Nobel-palkinnot jaettiin ensi kerran jo vuonna 1901.

Varsinaisesti taloustieteen palkinnon nimi on Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistolle.