Taide, viihde ja virkistys työllistävät tulevaisuudessa

Pääkaupunkiseudulle syntyy seuraavina vuosikymmeninä tuhansia uusia ihmisten hyvinvointiin liittyviä työtehtäviä.

Kotimaa
Opiskelijoita luokassa tietokoneiden ääressä
Datanomiopiskelijoita Keski-Pohjanmaan aikuisopiston vastavalmistuneissa luokkatiloissa.

Tuoreessa koulutuksen järjestäjien selvityksessä pääkaupunki saa lähivuosina runsaasti uusia työpaikkoja taiteen, viihteen, virkistyksen ja muun palvelutoiminnan pariin. Ala on laaja ja käsittää varsin monenlaista työnkuvaa.

Käytännössä tehtäviä syntyy taiteilijoille, asiantuntijoille, tiedottajille ja toimistotyöntekijöille. He saattavat työskennellä esimerkiksi rahapelien tai museoiden parissa. Myös urheilutoiminta ja erilaiset hyvinvointipalvelut kuuluvat tähän ryhmään. Moni työllistää itsensä yrittäjänä.

– Uutena ammattina voisi mainita esimerkiksi personal trainerit, kertoo selvityksen projektipäällikkö Mari Korpiola Helsingin seudun kauppakamarista.

Korpiola arvioi, että toimialalle on syntymässä runsaasti uusia ammatteja, joita tänä päivänä ei vielä tiedetäkään.

Opiskelu kannattaa kaikilla asteilla

PKS Ennakoinnin ohjausryhmän varapuheenjohtaja, Haaga-Helia ammattikorkeakoulun rehtori Teemu Kokko kertoo, että uusia työpaikkoja syntyy kaikille koulutusasteille.

– Tekniikan ammattialoille tarvitaan osaajia. Ammattikorkeakouluissa tulisi kouluttaa enemmän esimerkiksi liiketaloutta, Kokko sanoo.

Sosiaali- ja terveysalalle syntyy selvityksen mukaan 17 327 uutta työpaikkaa. Koulutuksen kannalta tilanne näyttää hyvältä, sillä ammattikorkeakouluista valmistuu riittävästi sairaanhoitajia ja sosiaalialan osaajia pääkaupunkiseudun tarpeisiin. Sen sijaan lähihoitajia tarvittaisiin nykyistä enemmän.

Opiskelumahdollisuus myös aikuisilla

Selvityksen mukaan tulevaisuudessa tarvitaan yhä enemmän moniosaajia, jotka pystyvät päivittämään taitojaan kulloisenkin työtilanteen mukaan. Jotta taitojen päivittäminen onnistuisi, tulisi aikuisille turvata mahdollisuus jatko-opintoihin ja jopa uuden alan opiskeluun.

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun rehtorin Teemu Kokon mukaan selvitys korostaa vahvasti aikuiskoulutuksen merkitystä.

– Elinikäinen oppiminen on ihan ehdoton edellytys. Monilla aloilla on käynnissä valtava murros, ja jokainen meistä joutuu kouluttautumaan uransa aikana useita kertoja, Kokko muistuttaa.