Laukaan ekokoulun kohtalo ratkeaa ensi viikolla

Ekokoulusta tulisi Savion, Tarvaalan ja Vuonteen yhteinen kyläkoulu, jonka rakentaminen ja toiminta perustuu lähipalvelu -ajatteluun.

Laukaa
oppilaat oppitunnilla
Minna Aula / Yle

Laukaan Vuonteen kylälle suunnitellun ekokoulun tulevaisuus ratkeaa ensi maanantaina, kun kunnanvaltuusto päättää lopullisesti koulun rakentamisesta. Vaikka kolmen kylän yhteisellä kyläkoululla haettiin alunperin säästöjä, Laukaan kunta on nyt päätymässä hintavampaan ekokouluinvestointiin.

Ekokoulu-hankkeessa päättäjiä houkuttelee mahdollisuus uudenlaiseen kyläpolitiikkaan.

– Haluamme rakentaa tällaista tulevaisuuden kyläkoulua, jossa otetaan huomioon esimerkiksi lähiruoka ja -liikenne. Siitä tulisi myös ihmisten kohtaamispaikka, olohuone, eli hyvin tämmöinen avoin tila eri tilaisuuksiin ja kokoontumisiin, kertoo sivistystoimenjohtaja Juha Tolonen.

Kaikki tuotetaan lähellä

Rakennuksessa kokeillaan uusia innovaatioita myös lähienergian suhteen. Uusi koulu olisi huomattavan tehokas energiankäytöltään. Sivistystoimenjohtaja Tolosen mukaan koulu tuottaisi lähes kaiken energiansa itse.

– Esimerkiksi lämpö tuotettaisiin biokaasulla ja noin puolet käyttösähköstä olisi tarkoitus toteuttaa aurinkosähköllä. Kokonaisuudessaan tarkoitus on, että ekologinen jalanjälki olisi mahdollisimman pieni, Tolonen kertaa.

Jos kunnanvaltuusto siunaa hankkeen, rakennustyöt alkavat ensi kesänä, ja koulu olisi valmis käyttöön syksyllä 2017.