Kivusta voi tulla parisuhteen kolmas pyörä

Pitkään kestävä kova kipu vaikuttaa parisuhteeseen ja seksielämään. Kivun aiheuttamat häpeän tunteet aiheuttavat haluttomuutta ja vetäytymistä parisuhteesta sekä seksuaalisesta kanssakäymisestä.

terveys
Nainen pitelee kasvoistaan kiinni uupuneena.
EPA

Parisuhde muuttuu ja joutuu koetukselle, kun mukaan tulee kolmas pyörä, kipu. Krooninen kova kipu muuttaa miehen ja naisen rooleja, kun kivusta kärsivä ei pysty enää hoitamaan asioita, joista on ennen huolehtinut, selittää kivun hoitoon erikoistunut toimintaterapeutti ja seksuaaliterapeutti Sari Hietala Oulun Terapiapajasta.

Jos tekee liikaa toisen puolesta, kipupotilas ei saa tehdä niitä asioita, joihin hän pystyisi.

Sari Hietala

– Esimerkiksi jos äiti on kipeä, perheen isä voi joutua ottamaan enemmän vastuuta niistä tehtävistä, jotka äiti on ennen tehnyt. Äiti eli nainen voi siinä menettää naiseuden tunnettaan, ja hänen itsetuntonsa heikkenee, Hietala sanoo.

Kaikkea ei tarvitse tehdä

Hyvää tarkoittavan, avuliaan puolison ei kuitenkaan kannata tehdä ihan kaikkea toisen puolesta.

– Jos tekee liikaa toisen puolesta, kipupotilas ei saa tehdä niitä asioita, joihin hän pystyisi. Passiivisuus lisääntyy, mikä ylläpitää ja jopa lisää kipua, Hietala hoksauttaa.

Kivun kanssa pystyy elämään paremmin, kun sen hoidossa ottaa aktiivisen roolin eikä anna sen hallita elämää. Aktiivisena pysyminen ja sellaisten asioiden tekeminen, jotka tuottavat mielihyvää, vievät ajatukset pois kivusta.

Kipu tulee vällyjen väliin

Kun ihminen on kipeä, seksuaalinen haluttomuus lisääntyy. Haluttomuutta aiheuttaa häpeän tunne.

– Kipua kokeva voi tuntea itsensä luotaantyöntäväksi ja ei-haluttavaksi. Näin voi käydä etenkin niiden kohdalla, joiden kehollinen minäkuva on muuttunut, esimerkiksi kehossa on arpia tai käsi on koukistunut, tai on laihtunut tai lihonut paljon.

Häpeän tunne voi olla myös kelvottomuuden tunnetta ja häpeää siitä, että ei pysty toimimaan kuten normaalisti.

Kipua kokeva voi tuntea itsensä luotaantyöntäväksi ja ei-haluttavaksi.

Sari Hietala

– Häpeä aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta, mikä puolestaan voi johtaa vetäytymiseen parisuhteesta ja seksuaalisesta kanssakäymisestä sekä muusta arkipäiväisestä läheisyydestä, Hietala kertoo.

Seksielämän kuihtuminen voi johtua myös pelosta.

– Kun toinen on lähellä ja koskee, ja kova kiputila tulee päälle ja joutuu perääntymään tilanteesta, alkaa ajatella, että on parempi kuin ei alakaan millekään, koska ei halua tuottaa toiselle pettymyksiä.

Myös monet kivunhoitoon määrättävät lääkkeet aiheuttavat haluttomuutta, erektiohäiriöitä, kuivumista ja muita seksuaaliseen kanssakäymiseen liittyviä ongelmia.

Puolisosta tulee hoitaja

Kivun aiheuttama perhedynaamikan muutos saattaa saada aikaan myös sen, että kumppanit eivät ole enää suhteessa tasaveroisia, vaan suhde muuttuu potilas-hoitaja-suhteeksi, kertoo kivun hoitoon erikoistunut toiminta- ja seksuaaliterapeutti Sari Hietala.

Avoimuus ja asiasta puhuminen on tärkeintä.

Sari Hietala

– Tällaisessa tilanteessa hoitajaksi muuttunut puoliso voi olla se, joka ei uskalla lähestyä kumppaniaan, koska tietää hänen olevan kipeä.

Kun puoliso ei enää lähesty seksuaalisesti kipeää puolisoaan, tämä saattaa kokea olevansa juuri niin luotaantyöntävä kuin ajatteleekin, alkaa vältellä toista ja vetäytyy.

Asian avaaminen tuottaa tulosta

Erilaiset tavat toteuttaa seksuaalisuutta, uudet yhdyntäasennot ja apuvälineet auttavat, mutta tärkeintä Hietalan mielestä on puhuminen.

– Avoimuus ja asiasta puhuminen on tärkeintä. Kivun kuuluminen parisuhteeseen kannattaa hyväksyä, ja lähteä etsimään uusia keinoja seksuaalisuuden toteuttamiseen. Niitä voivat olla esimerkiksi arkipäivän läheisyyden ja hellyyden huomioiminen.

– Tärkeintä on, että puolisolle ei tule sellainen olo, että toinen ei halua häntä, vaan haluttomuuden taustalla voi olla kipu, Hietala sanoo.