1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtaosa suomalaistytöistä ottaa rokotteen kohdunkaulansyöpää vastaan

Lähes 70 prosenttia suomalaistytöistä aloittaa kohdunkaulansyöpää aiheuttavalta papilloomavirukselta suojaavan HPV-rokotteen. Valtaosa tytöistä seuraa hoidon loppuun asti.

Kotimaan uutiset
Terveydenhoitaja laittaa tytölle rokotteen käsivarteen
Sini Ojanperä / Yle

HPV-rokotteen suosio vaihtelee suuresti ympäri maata. Turkulaisista 13-vuotiaista 75 prosenttia on aloittanut rokotteen. Porissa näin on tehnyt vain 56 prosenttia vuonna 2002 syntyneistä tytöistä. Espoossa ja Jyväskylässä taas lähes 77 prosenttia 13-vuotiaista tytöistä aloitti rokotteen.

Rokotukset aloittavien tyttöjen osuus ikäluokasta on korkea etenkin suurimmissa kaupungeissa, mutta myös moni pikkukaupungin tyttö aloittaa rokotteen. Esimerkiksi Naantalissa yli 90 prosenttia 13-vuotiaista tytöistä on aloittanut rokotteen.

Pohjanmaalla harva ottaa rokotteen

Etenkin Pohjanmaan kunnissa rokotteen ottaa usein harvempi kuin joka toinen tyttö. Esimerkiksi Kristiinankaupungissa 44 prosenttia, Pietarsaaressa 39 prosenttia ja Maalahdessa 35 prosenttia vuonna 2002 syntyneistä tytöistä on aloittanut rokotteen.

Myös esimerkiksi Lapissa Utsjoella ja Kittilässä vain noin joka kolmas 13-vuotias on aloittanut rokotteen.

HPV-rokote annetaan kolmen pistoksen sarjana. Valtaosa rokotesarjan aloittavista tytöistä ottaa kaikki annokset.

HPV-rokote kuuluu kansalliseen rokoteohjelmaan ja kaikki 11-12-vuotiaat tytöt saavat sen maksutta. Tiedot rokotettujen tyttöjen määristä käyvät ilmi THL:n tuoreesta rokotekattavuustilastosta.

Lue seuraavaksi