1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Video: Elementtitalo matkasi näyttävästi Kemin kaupungin halki

Kemissä puuelementtirakentamisen testaamiseksi tehty koetalo saa pian uuden elämän, kun se on siirretty satamaan odottamaan Jäänmurtaja Sampon asiakkaita. Talon nostamisessa, reilun kymmenen kilometrin siirrossa ja paikoilleen asentamisessa meni useita tunteja.

CLT-koetalon nostourakkaa.
Osa videosta on FalCam Aerial Oy:n materiaalia.

Kemiin, aivan Yle Perämeren toimituksen naapuriin rakennettiin pari vuotta sitten koetalo CLT-puuelementeistä. Talo on ollut tähän saakka tyhjillään, koska ammattiopisto ja ammattikorkeakoulu ovat testanneet talon ominaisuuksia Suomen ainoassa CLT-osaamiskeskuksessa.

Alkuviikosta talo siirrettiin näyttävin menoin Ajoksen satamaan, missä se herää eloon Jäänmurtaja Sampon asiakaspalvelutilana.

Talon siirtäminen Ajokseen aloitettiin maanantaina. Parin tunnin nostourakan jälkeen talo saatiin lavetille ja kuorma lähti liikkeelle iltahämärissä kohti satamaa. Tiistaiaamuna talo asennettiin paikoilleen valmiiseen betonisokkeliin, joka oli millintarkkaa työtä. Siirto onnistui kaikin puolin hyvin.

CLT-talon tutkimista on mahdollista jatkaa myös Ajoksessa. Rakennuksessa on erilaisia antureita, joiden kautta voidaan saada tuloksia siitä, miten hyvin puuelementti kestää satamaolosuhteissa.