Hyppää sisältöön

Poliisi etsii alle kuuden euron pizzoja – ”Vinkkejä kansalaisilta kaivataan”

Jos näet alle kuuden euron pizzan, ilmoita poliisille. Poliisi pyrkii nyt tavoittamaan nuoria pizzansyöjiä sosiaalisessa mediassa. Pizza ei ole vitsi, vaan ensimmäinen osa poliisin harmaan talouden tehoiskua. Poliisi haluaa muistuttaa, että asiakkaalle tärkein pizzan lisuke on kuitti.

"Ihana pizzantuoksu leijuu laatikosta, hetken kuluttua pääsen herkuttelemaan", kirjoittivat poliisin talousrikostutkijat Anne ja Jutta Suomen poliisin Facebook-sivulle lokakuun 12. päivä. Samalla he kysyivät, "jäikö kuitti saamatta pizzanhakureissulla?" Alle kuuden euron pizzojen etsiminen käynnisti poliisin kaikkien aikojen ensimmäisen harmaaseen talouteen keskittyvän somekampanjan. Kuva: Yle

Hätänumeroon ei pizzan takia tarvitse sentään soittaa, mutta poliisi toivoo kansan aktivoituvan, jos pizzeriassa myydään jatkuvasti alle kuuden euron pizzaa.

– Vinkkejä kansalaisilta kaivataan. Niitä voi laittaa poliisin nettisivujen kautta tai olla yhteydessä sosiaalisessa mediassa. Ellei se pizza ole kampanjatuote, niin alle kuudella eurolla se ei kyllä ole mahdollista, sanoo Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Minna Immonen.

Poliisin uusi some-valtaus aiheutti maanantaina aamupäivällä hiukan hämminkiä, kun moni epäili, että pelkillä etunimillään Twitterissä pizzan hinnasta varoittaneet Anne ja Jutta olisivat valeprofiilin perustaneita valepoliiseja. Anne ja Jutta ovat kuitenkin pesunkestäviä talousrikostutkijoita ja Minna Immonen on heidän esimiehensä.

Huikein tapaus 3,90 euron pizza

Poliisin pizza-aiheella käynnistynyt sosiaalisen median parin viikon kampanja tulee saamaan jatkoa. Jo maanantaina poliisi sai kritiikkiä, että pizza olisi pelkkää näpertelyä harmaan talouden torjunnassa, mutta poliisi on täysin eri mieltä. Pizzan luulisi puhuttelevan suomalaisten moraalia. Kyse on kuitenkin miljoonista veroeuroista.

– On tärkeää antaa tietoa, ettei tärkeää ole pelkästään se hinta, vaan samalla pitää reagoida, jos ei saa kuittia. Pitää viestiä nuorille ja nuorten vanhemmille, että niin kivalta, kun se halpa pizza kuulostaakin, niin se mahdollistaa välistä vetämisen. Onhan se huutava ristiriita, kun rahaa ruokaan on vähän, Immonen sanoo.

Poliisin valvonta on poistanut hurjimmat verovilppi-pizzat ruokalistoilta. Rikoskomisario Immosen mukaan huikein tapaus taisi olla taannoinen Pasilan 3,90 euron pizza.

Sosiaalisessa mediassa poliisi on avannut pizzan lailliset täytteet prosenteissa. Poliisi muistuttaa, että pizzassa raaka-aineet muodostavat vain kolmanneksen kustannuksista.  Palkkojen ja työnantajamaksujen osuus pizzan myyntihinnasta on enemmän eli 36,5 prosenttia. Pizzan arvonlisäveron osuus on 11,5 prosenttia, vuokraa maksetaan keskimäärin 9,5 prosenttia ja muita kiinteitä kulujakin 8,0 prosenttia.

– Tarkoitus on nyt herättää keskustelua ja ravistella. Alle kuuden euron pizza ei kyllä onnistu, sanoo Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Minna Immonen.