Ylituomari: Turvapaikkavalitusten määrästä ei kannata panikoitua

Oikeuslaitos varautuu jo turvapaikkavalitusten määrän reippaaseen kasvuun. Helsingin hallinto-oikeuden päällikkö, ylituomari Liisa Heikkilä suhtautuu tilanteeseen silti tyynesti.

Kotimaa
Korkeimman hallinto-oikeuden talo Helsingin Fabianinkadulla.
Yle

Maahanmuuttoviraston tekemistä kielteisistä turvapaikkapäätöksistä voi valittaa vain yhteen paikkaan, Helsingin hallinto-oikeuteen.

Hallinto-oikeuden kielteiseen päätökseen puolestaan voi hakea muutosta korkeimmalta hallinto-oikeudelta (KHO), jos KHO antaa ratkaisuun tyytymättömälle nimenomaisen valitusluvan.

Valitusten määrän reipas kasvu realismia

Jos Maahanmuuttoviraston käsittelyajat turvapaikka-asioissa pysyvät nykyisellään, valitusruuhkan arvellaan koskevan Helsingin hallinto-oikeutta ensi vuoden keväällä.

– Meillä on onneksi vielä muutama kuukausi aikaa pohtia, kuinka selviämme jutturuuhkasta. Oman lisämausteensa siihen antavat parhaillaan meilläkin käynnissä olevat tulosneuvottelut, ylituomari Liisa Heikkilä sanoo.

– Yksi vaihtoehto on se, että valituksia käsiteltäisiin jatkossa Helsingin hallinto-oikeuden lisäksi myös muissa hallinto-oikeuksissa.

Helsingin hallinto-oikeuteen on tällä vuosikymmenellä tullut vuosittain noin tuhat valitusta kielteisestä turvapaikkapäätöksestä. Se on yksi kahdeksasosa hallinto-oikeuden koko juttumäärästä.

Kuluvan vuoden – ja erityisesti ensi vuoden – valitusten määrää ei Heikkilä ryhdy arvailemaan.

– Se on kuitenkin selvää, että määrä kasvaa melkoisesti.

– Jos valituksia alkaa tulla usean tuhannen vuositahtia nykyisen tuhannen sijasta, meiltä loppuvat niin kansliatyöntekijät, esittelijät, tuomarit kuin tilatkin.

Alle 10 prosenttia valituksista menestyy

Helsingin hallinto-oikeus on tähän mennessä kyennyt ratkaisemaan turvapaikka-asiat keskimäärin puolessa vuodessa.

– Tapauksia on pidetty kiireellisinä. Kaikkien juttujen keskimääräinen käsittelyaikamme on runsaat kahdeksan kuukautta, ylituomari Heikkilä kertoo.

Valitusten menestys hallinto-oikeudessa on heikohko. Alle kymmenen prosenttia valittajista saa turvapaikan tai muuta kansainvälistä suojelua hallinto-oikeuden päätöksen perusteella.

Hallinto-oikeuden kielteisistä ratkaisuista noin puolessa haetaan valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Valitusluvan saaminen on kiven alla. Lupa irtoaa noin viidelle prosentille hakijoista.

– Jutturuuhkia on mitä ilmeisimmin odotettavissa myös korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Hirvittääkö ensi talven työtilanteenne teitä?

– Missään nimessä ei kannata panikoitua. Mutta onhan tämä hyvin erikoinen ja poikkeuksellinen tilanne aikaisempaan verrattuna. Nyt tarvitaan luovuutta ja erityisjärjestelyjä.