Hyppää sisältöön

Kovia taisteluita Syyriassa, Turkki sanoo vastanneensa koneittensa häirintään

Syyrialaisen oppositiojärjestön mukaan Syyrian hallituksen joukkojen ja kapinallisten kesken on käyty maanantain aikana koko kuun kovimpia taisteluja.

Venäjän puolustusministeriön julkaisema kuvakaappaus 6. lokakuuta kuvatusta videosta näyttää Venäjän ilmavoimien Su-24-pommittajan ilmaiskussa Syyriassa. Kuva: Venäjän puolustusministeriö / AFP

Venäjän ilmaiskujen tukemat Syyrian hallituksen joukot ovat edenneet Keski-Syyriassa ja käyneet ankarimpia taisteluja kapinallisten kanssa sitten Venäjän iskujen alkamisen, kertovat tarkkailijat.

Syyrian valtiollisen television mukaan hallituksen joukot ovat vallanneet Haman maakunnassa sijaitsevan Kafr Nabulan kylän lähellä strategisesti tärkeää tietä Damaskoksen ja Aleppon välillä. Oppositiojärjestön mukaan taistelut kuitenkin jatkuvat.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Venäjä on tehnyt yli 20 ilmaiskua hallituksen joukkojen vallatessa kylän eteläosan. Yhtä kovia taisteluita ei ole käyty koko lokakuussa, Observatoryn edustaja sanoo.

Suuri osa Venäjän ilmaiskuista on tähän saakka keskittynyt Haman, Idlibin ja Latakian maakuntien yhtymäkohtaan. Välimeren rannalla sijaitseva Latakia on pääosin hallituksen tukialuetta ja Idlib yhden kapinallisliittouman hallussa. Viime kuukausina se on pyrkinyt laajentumaan Hamaan ja maakuntien väliselle tasangolle, josta olisi mahdollista tulittaa Latakiaa.

Venäjä: 53 iskua päivässä

Venäjä kertoi maanantaina, että sen koneet olivat iskeneet vuorokauden aikana 53 kohteeseen. Venäjän mukaan sen iskut on suunnattu islamistijärjestö Isisiä vastaan. Uusimmat iskut tehtiin muun muassa koulutusleirejä ja ammusvarastoja vastaan, Venäjä sanoo.

Kapinalliset kuitenkin sanovat, että Venäjän kohteina ovat kaiken aikaa olleet enimmäkseen muut kapinalliset kuin islamistit.

Turkki ilmoitti maanantaina, että neljä sen sotilaskonetta oli joutunut Syyrian ohjusjärjestelmän kohteeksi maisen välisellä rajalla. Turkin asevoimien mukaan se vastasi "tarvittavalla tavalla". Tapaa ei täsmennetty. Turkki ei ole aiemmin kertonut vastanneensa häirintään, josta se on Syyriaa aiemminkin syyttänyt.