Koe uusi yle.fi

Lastentaudeista kärsineet tuulimyllyt puretaan Kokkolassa – 2,5 miljoonan hanke ei kannattanut

Kokkolan syväsatamassa olevat kaksi tuulimyllyä puretaan. Vuonna 2003 rakennetut voimalat maksoivat 2,5 miljoonaa. Hanke on ollut pääosin kannattamaton. Yksiköitä puretaan Suomessa vielä harvakseltaan.

Kotimaa
Kokkolan satamassa on kaksi tuulimyllyä, jotka rakennettiin vuonna 2003.
Yle

Kokkolan sataman tuulimyllyt edustavat alan tekniikan ensiaaltoa, ja ne ovat kärsineet lastentaudeista, sanoo Innopowersin hallituksen puheenjohtaja Anders Renvall Yle Österbottenin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Renvallin mukaan lähes kaikki komponentit joko pitäisi vaihtaa tai on jo vaihdettukin. Voimalat ovat seisseet jo jonkin aikaa.

Syväsataman tuulimyllyjen oli tarkoitus tuottaa energiaa, joka välitettäisiin omistajille omakustannushintaan. Kulut ovat kuitenkin ylittäneet tuotetun sähkön arvon selvästi.

Rakentaminen maksoi 2,5 miljoonaa ja purkamisen hinnaksi tulee 100 000 euroa kappaleelta. Omistajan näkökulmasta hanke ei olekaan ollut kannattava.

– Tällaisia oppirahoja joutuu maksamaan, toteaa Renvall ja muistuttaa, että nykyiset laitokset ovat tekniseltä tasoltaan aivan toista luokkaa kuin 5 tai 10 vuotta sitten rakennetut. Valmistajat antavat tuulipuistojen tekniikalle 20 vuoden takuun.

Renvallin mukaan Suomessa on purettu vasta muutamia tuulimyllyjä.

Yhden megawatin yksiköt Kokkolan satamaan rakennutti silloinen PVO Innopower. Tekniikasta vastasi Winwind. Nykyään rakennetaan pääosin 3 megawatin voimaloita.