Katalaanit kyllästyivät turistien sikailuun – Barcelona pisti majoitusluvat jäihin

Espanjan Barcelonassa on väsytty juopotteluturismiin. Moni valittaa, ettei voi levätä, kun turisteille vuokratuissa yksityisasunnoissa ja kapeilla asuinkaduilla rellestetään. Barcelonan kaupunginjohto on päättänyt, että uusia majoituslupia ei toistaiseksi myönnetä lainkaan.

Ulkomaat
La Barcelonetan kaupunginosan asukkaat osoittivat elokuussa 2014 mieltään turistien huonoa käytöstä vastaan.
La Barcelonetan kaupunginosan asukkaat osoittivat elokuussa 2014 mieltään turistien huonoa käytöstä vastaan. Barcelonan johto on sittemmin jäädyttänyt uudet majoituslupahakemukset.Marta Perez / EPA

Euroopan suurkaupungeista Barcelona on neljänneksi suosituin matkailukohde Lontoon, Pariisin ja Rooman jälkeen. Miljoonat turistit tuovat miljoonia euroja – mutta Barcelonan tuore, kansalaisaktivisteista koostuva kaupunginjohto on pannut uudet majoitusluvat vuodeksi jäihin.

– Barcelonassa turismi on viime vuosina kasvanut paljon ja liian nopeasti, sanoo taloudesta ja suunnittelusta vastaava varapormestari Gerardo Pisarello Yle Uutisille.

– Turismin pitäisi tuoda vaurautta, mutta nyt se aiheuttaa ongelmia monissa kaupunginosissa, hän tähdentää.

Pahimmat ongelmat ovat La Barcelonetan vanhoissa kortteleissa uimarannan lähellä. Turisteille vuokrataan alueelta paljon yksityisasuntoja. Usein lomalaiset käyttäytyvät häiritsevästi: juopottelevat läpi yön, meluavat, virtsaavat kaduille. Vakiasukkaat ovat saaneet siitä tarpeekseen.

"Entä jos minä menisin Saksaan riehumaan?"

– Ulkomaisista turisteista 80 prosenttia tulee tänne juopottelemaan. Se on halvempaa kuin heidän kotimaissaan, sanoo kapealla kadulla aamukahvia juova, närkästynyt La Barcelonetan vakiasukas.

Hänen mukaansa liian moni lomalainen käyttäytyy tavalla, josta paikalliset itse saisivat kovat rapsut.

La Barcelonetan asukkaita kyllästyttää matkailijoiden huono käytös. Haastatellut paikalliset eivät halunneet kertoa nimiään.
La Barcelonetan asukkaita kyllästyttää matkailijoiden huono käytös. Haastatellut paikalliset eivät halunneet kertoa nimiään.Yle

– Entä jos minä menisin Saksaan riehumaan ja rikkomaan ikkunoita, niin mitäs siitä seuraisi, mies puuskahtaa.

– Koska turistit tuovat paljon rahaa, ei kukaan tee asialle mitään, säestää toinen mies kahvilan edustalla.

Hän selittää, että turistiasuntoja vuokraavat paljon alueella toimivat pienyrittäjät, kuten baarinpitäjät. Vakiasukkaita muuttaa pois, turistiasunnot lisääntyvät, alueen luonne muuttuu.

– Asia on arka, miehet sanovat, eivätkä halua nimiään mainittavan. Alueella on ollut asukasyhdistysten protesteja, joissa turistiasuntojen vuokrausta vaaditaan kuriin.

Parvekkeilla näkee turismin hillintää pyytäviä julisteita, sekä sinikeltaisia kaupunginosan tunnuslippuja merkiksi siitä, että asunnossa asuu vakiasukas.

Turistimäärää ei enää tiedetä

Turistiasuntovuokraus on internet-aikana paisunut. Kaupunginjohto epäilee, että suuri osa asunnoista vuokrataan pimeästi, mikä tarkoittaa, että vuokranantaja ei ole rekisteröitynyt, eikä maksa vuokratulosta veroa.

Esimerkiksi suositulla Airbnb-sivustolla on Barcelonasta tarjolla huomattavasti enemmän turistiasuntoja kuin mitä kaupunki on myöntänyt lupia, kaupunginjohto sanoo.

Turistimääriä voi siten vain arvioida. Varapormestari Pisarello sanoo, että puolentoista miljoonan asukkaan kaupunkialueella turisteja käy yli 17 miljoonaa vuodessa – mutta arviot vaihtelevat. Hotelleissa asuu enää arviolta vain kuusi turistia kymmenestä.

"Turismin oltava hallittua"

Majoituslupien jäädytyksellä turismi halutaan saada hallintaan, jotta sen hyödyt voidaan jakaa tasapuolisemmin kaupunkilaisten kesken, kaupunginjohto perustelee.

Täysjäädytys on pysäyttänyt monia isojakin hotellihankkeita. Majoitusala on vihainen ja korvausvaateita on vireillä. Kaupunginjohto ei silti aio perääntyä. Nykyinen pormestari Ada Colau oli asuntohäätöjä vastustava aktivisti, ja hänet valittiin asukasjärjestöjen tuella.

Barcelonan varapormestari Gerardo Pisarello.
Barcelonan varapormestari Gerardo Pisarello.Yle

– Eivät turistit halua sellaiseen kaupunkiin, missä kohtaavat asukkaiden vihamielisyyttä tai ylikuormitusta, sanoo varapormestari Gerardo Pisarello.

– On matkailualan oma etu, jos turismi on kestävällä pohjalla. Siksi sen pitää olla hallittua ja säädeltyä, Pisarello katsoo.