Maakuntakomppania saapuu tarvittaessa Tornioon alle kuukaudessa

Lapin maakuntajoukot eli maakuntakomppania saadaan poliisin virka-avuksi Tornioon tarvittaessa nopealla aikataululla. Puolustusvoimista arvioidaan, että joukko saadaan kokoon muutamassa viikossa, mikäli tarvetta ilmenee. Torniossa tehostettua ulkomaalaisvalvontaa on järjestetty neljä viikkoa.

Kotimaa
maakuntajoukot lähikuva kurkkusalaatti maastopuku
Jarkko Riikonen / Yle

Jääkäriprikaati luovutti lokakuun toisella viikolla Torniossa vastuun viranomaisen tukemisesta Kainuun prikaatille. Tehostettu ulkomaalaisvalvonta on poliisijohtoinen operaatio, joka on kestänyt nyt kuukauden. Poliisi tekee virka-apupyynnön noin viikoksi kerrallaan.

Mikäli poliisi tarvitsee puolustusvoimia jatkossa, länsirajalle saatetaan koota virka-apua maakuntajoukoista.

Asiaa on hieman ehditty valmistelemaan, sanoo apulaiskomentaja Timo Mäki-Rautila Jääkäriprikaatista. Jos tällainen tehtävä maavoimille annetaan, joukot pystytään varmasti saamaan kokoon varsin nopeastikin.

– Kyllä varmasti alle kuukaudessa, mikäli tosiaan tehtävä jatkuu. Kainuun prikaati on nyt ainakin tämän viikon siellä tukemassa poliisia tehtävässä. Ensi viikon osalta varmasti tilannetta arvioidaan uudelleen ja katsotaan, millainen tarve on.

Aseeton rauhanajan tehtävä

Maakuntajoukot muodostetaan reserviin kuuluvista vapaaehtoisista. Henkilömääristä ei ole vielä keskusteltu, Mäki-Rautila sanoo.

– Tämänhetkinen tarve on osoittautunut, että Tornion joukko, missä on 30 varusmiestä ja viisi palkattua henkilökuntaa, on nykyiseen tilanteeseen varsin sopiva.

Torniossa maakuntajoukot olisivat aseettomassa rauhanajan tehtävässä. Lähtökohtaisesti kyse olisi samoista tehtävistä mitä Jääkäriprikaati ja Kainuun prikaati ovat tehneet.

– Poliisin avustamista turvatarkastuksissa ja turvapaikanhakijoiden opastusta järjestelykeskuksen tiloissa, Mäki-Rautila selventää.

Maakuntajoukot ovat ryhdissä

Lapin maakuntajoukot ovat Mäki-Rautilan mukaan hyvässä kunnossa.

– Siellä on paljon aktiivisia reserviläisiä, jotka ovat jo useita vuosia sitoutuneet tähän toimintaan.

– Tässä on mahdollisuus saada reserviläisille kokemusta käytännön viranomaisyhteistyöstä. Sitä he ovat harjoitelleet, Mäki-Rautila jatkaa.

Yhtenä syynä maakuntajoukkojen esiinmarssiin olisi se, ettei varusmieskoulutusta haluta vaarantaa. Jatkossa on tarve saada kaikki varusmiehet koulutustapahtumiin ja harjoituksiin, jotka ovat ainutkertaisia kokemuksia.

– Merkittäviä haittoja koulutukselle ei ole toistaiseksi tullut. Tärkein koulutusvaihe tälle saapumiserälle on tulossa, jolloin siirrytään kouluttamaan sodanajan joukkokokoonpanossa näitä yksiköitä. Silloin harjoitusmäärät lisääntyvät ja harjoitusten intensiteetti kasvaa, Mäki-Rautila toteaa.