1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mubarakin pojat vapautetaan – toinen oikeudenkäynti kesken

Oikeus katsoi, että Egyptin syrjäytetyn presidentin pojat ovat suorittaneet keväällä langetetun tuomionsa. Heidän vapauttamisestaan povataan ongelmia nykyiselle presidentille, joka on murskannut oppositiota rajusti.

Ulkomaat
Istuva Hosni Mubarak nostaa kättään häkissä, pojat seisovat kummallakin puolella.
Gamal, Hosni ja Alaa Mubarak oikeudessa viime toukokuussa. Khaled Elfiqi / EPA

Egyptin entisen presidentin Hosni Mubarakin poikien Gamal ja Alaa Mubarakin vapautetaan vankilasta, jonne heidät oli tuomittu kavalluksen vuoksi. Kairolainen oikeusistuin katsoi heidän suorittaneen riittävän suuren osan kolmivuotisesta tuomiostaan oltuaan sitä ennen tutkintavankeudessa.

Gamal on entinen investointipankkiiri, josta povattiin isänsä seuraajaa, ja Alaa oli varakas liikemies. Heidät pidätettiin keväällä 2011 kaksi kuukautta sen jälkeen, kun heidän isänsä oli syrjäytetty kansannousulla.

He pääsivät viime tammikuussa tilapäisesti vapaaksi tutkintavankeudesta, mutta toukokuussa heidät tuomittiin yhdessä isänsä kanssa. Hän odottaa sotilassairaalassa murhaoikeudenkäyntiä. Häntä syytetään satojen ihmisten ammuttamisesta mielenosoituksissa.

Sisäpiirin kaupoista toiset syytteet

Kavallusoikeudenkäynnissä Mubarakin ja hänen poikiensa katsottiin vieneen vuosikymmenen aikana miljoonien eurojen edestä valtion varoja, jotka oli tarkoitettu presidentinpalatsien kunnostamiseen. Rahoilla he kunnostivat yksityisiä asuntojaan.

Oikeudenkäynnit eivät ole Gamal ja Alaa Mubarakilta ohi, vaikka he kävellevätkin vapauteen viimeistään. Vielä tässä kuussa heitä odottaa seuraava kuuleminen sisäpiirin kauppoja koskevassa oikeudenkäynnissä.

Heidän vapauttamisestaan povataan ongelmaa nykyiselle presidentille Abdel Fattah al-Sisille, joka on murskannut kovalla kädellä oppositiota ja jota syytetään jopa yksinvaltaisemmaksi kuin Mubarakia.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi