Palossa tuhoutuneen Suomu-hotellin yrittäjälle sataa tukea

Yrittäjä pitää kiinni suunnitelmistaan: Suomulla hiihdetään ja lasketellaan tänäkin talvena.

Kotimaa
Suomun toimitusjohtaja Kari Tirkkonen
Katastrofista huolimatta pitää katsoa eteenpäin, sanoo Suomun toimitusjohtaja Kari Tirkkonen.Uula Kuvaja / Yle
Suomun toimitusjohtaja Kari Tirkkonen
Toimitusjohtaja Kari Tirkkosta haastattelee Jorma Korhonen.
Suomun toimitusjohtaja Kari Tirkkonen
Katastrofista huolimatta pitää katsoa eteenpäin, sanoo Suomun toimitusjohtaja Kari Tirkkonen.Uula Kuvaja / Yle

Perjantaisessa tulipalossa tuhoutuneen Suomu-hotellin yrittäjä Kari Tirkkonen on hämmästynyt saamastaan laajasta kannustuksesta. Katastrofi on siivittänyt ihmisiä läheltä ja kaukaa toivottamaan hänelle jaksamista uuden alkuun.

-Kyllähän se hyvältä tuntuu näiden unettomien öiden jälkeen, Tirkkonen sanoo.

Tuli teki tuhonsa, mutta Kari Tirkkosta se ei lannista. Miehen silmäkulmat kostuvat, kun hän kertoo saamastaan huomiosta.

-Luonani on käynyt paljon ihmisiä, jotka kannustavat jatkamaan - on kyläläisiä ja ihmisiä kauempaakin. Paikan perustaja ja alkuperäinen omistaja Martti Kinnunenkin kävi taputtelemassa olkapäälleni ja johdattelemassa eteenpäin. Niitä kannustuksia ei voi kuin kiitollisuudella vastaanottaa, hän sanoo.

Talven suunnitelmista pidetään kiinni

Johtaja Tirkkosen mukaan katastrofi ei estä rinne-, hiihto- ja majoitustoiminnan aloittamista Suomulla. Hän sanoo, että talven suunnitelmista pidetään kiinni.

-Tarjoamme vieraillemme hyvät rinteet ja hiihtoladut. Rinteiden lumetus alkaa näillä hetkillä.

Majoitustilaa on riittävästi, Tirkkonen kertoo.

- Meillä on liki 300 vuodepaikkaa tarjolla palosta selviytyneessä hotellissa ja mökkikylässä. Tilapäisen vastaanoton ja tilat kahvila-ravintolalle saamme kyllä järjestettyä, sanoo Kari Tirkkonen.

Uusi kota jo mielessä

Tirkkonen astelee Suomun pihamaalla taas maanantaina aamupäivällä. Ympärillä on surkea näky. Perjantainen palo tuoksuu vielä voimakkaasti. Hotellin ravintolaosa ja vastaanottotila ovat raunioina. Hiiltyneitä lankkuja, lautoja ja rautaromua sojottaa yhtenä kasana. Suomun maamerkkinä ollut kotaravintolakin on romahtanut. Vain ravintolan keskellä ollut suuri avotakka muistuttaa, että siinä se oli.

-Jotenkin se kota pitäisi saada saada takaisin kuvioihin, jahka uudisrakentamiseen päästään käsiksi, yrittäjä pohtii.

- Oikeastaan vasta nyt alan tajuta, mitä on tapahtunut, Kari Tirkkonen toteaa kierrellessään palopaikalla. Kaiken piti olla valmiina talveen; henkilökuntakin rekrytoituna. Talo valmistautui avointen ovien päivään, ja sitten se tapahtui. Tulipalo.

Kemijärven Suomutunturilla päästiin maanantaina aloittamaan tulipalossa tuhoutuneen tunturihotellin raivaustyöt. Viikonlopun suurpalossa tuhoutui täysin hotellin ravintolaosa ja vastaanotto. Sen sijaan uusi hotellirakennus säilyi lähes vahingoitta.