EU:n ulkoministerit: Venäjän on lopetettava Syyrian maltillisen opposition pommittaminen

Suomen ulkoministeri Timo Soini sanoo, että Venäjän pommitukset ovat mutkistaneet Syyrian sodan ratkaisuyrityksiä

Ulkomaat
Peter Szijjarto, Frank-Walter Steinmeier ja Jean Asselborn.
Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto (vas.), Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier (kesk.) ja Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn (oik.) ulkoasiainvaliokunnan kokouksessa Luxemburgissa 12. lokakuuta.Julien Warnand / EPA

Venäjän pommitukset ovat tehneet Syyrian sodan ratkaisemista entistä hankalampaa. Euroopan unionin ulkoministerit ovat keskustelleet tilanteesta Luxemburgissa.

– Siinä on huolestuttavia tekijöitä ja sitä on koordinoitava. Muuten se voi olla todella vaarallista, ei vain poliittisesti vaan myös sotilaallisesti, EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini sanoi kokoukseen alla.

Yhteisessä lausunnossaan EU:n ulkoministerit vaativat Venäjää lopettamaan muiden kuin terroristien pommittamisen. ISIS:n lisäksi Syyriassa on muitakin YK:n terroristeiksi luokittelemia ryhmiä. EU:n mukaan Venäjä on pommittanut myös maltillisia Assadin hallinnon vastustajia. Venäjän pitää lopettaa myös Syyrian naapureiden ilmatilan loukkaaminen.

Suomen ulkoministeri Timo Soini ei puhu Venäjästä yhtä kovasanaisesti kuin ulkoministerit yhteisessä lausunnossaan.

– Venäjän aktiivisuus on omalta osaltaan mutkistanut tilannetta. Mutta tässä käytäntö ja teot ratkaisevat, ei julkilausumat ja puheet, Soini sanoo.

Soini ei halua arvioida, onko EU:lla ja Venäjällä sama vai eri tavoite.

– Sen on nyt hieman.. Kun tietäisi Venäjän tavoitteen, Soini arvuuttelee.

Hän uskoo, että Venäjällä on monenlaisia tarkoitusperiä. Esimerkiksi öljyn hinta on kääntynyt nousuun, kuten Lähi-idässä taisteluiden yltyessä tapahtuu. Soini toivoo, että sekä Yhdysvallat että Venäjä olisivat mukana luomassa ratkaisua.

Soini: Assad ei voi jäädä Syyrian johtoon

Syyrian sotaan ei EU-maiden mielestä voi löytyä sotilaallista ratkaisua, vaan kaikkien olisi tuettava YK:n johtamaa rauhan rakentamista

Ulkoministerit sanoutuvat irti myös Syyrian presidentin Assadin tukemisesta. EU:n mukaan Assadin hallinto ei voi olla kumppanina taistelussa ISIS:ä vastaan.

– Olemme yksimielisiä siitä, että Assad ei voi pitkällä tähtäimellä olla osa ratkaisua. Hänen uskottavuutensa on mennyt sotarikoksiksi luokiteltavien tekojen takia, Soini vahvistaa.

Soinin mukaan keskustelua voidaan kuitenkin käydä.

– Kaikista pahinta olisi, jos syntyisi valtatyhjiö jonka ISIS täyttäisi, Soini sanoo.