Bändikämppä käyttöön pelkällä kirjastokortilla

Miltä kuulostaa mahdollisuus aloittaa bändiharrastus ilman omaa treenitilaa ja omia soittimia? Seinäjoen kirjastoon on avattu soittohuone Pommari, joka on kaikkien kirjastokortillisten käytössä. Tilassa on muun muassa kitaroita, basso, rummut, kosketinsoittimet ja äänentoisto.

kulttuuri
Iivari Luoma ja Jari Oravasaari kokeilevat soittimia Seinäjoen kirjaston soittohuone Pommarissa.
Iivari Luoma ja Jari Oravasaari kokeilevat soittimia Seinäjoen kirjaston soittohuone Pommarissa.Olli Koski/Yle

Seinäjoen kirjaston kellarista kuuluu rummun pauketta ja kitaran räminää. Käynnissä on lapsille ja nuorille suunnattu bändiohjaus upouudessa soittohuone Pommarissa. Mukaan on lähtenyt myös ekaluokkalainen Iivari Luoma, joka on jo pidempään joutunut tyytymään pahvilaatikoista tehtyjen rumpujen soittamiseen kotona.

– Mä oon aina halunnut kokeilla tällaisia oikeita rumpuja. Parasta näissä on luja ääni, iloitsee Iivari Luoma.

– Löysin tietoa netistä ja lähdimme heti kokeilemaan tätä uutta mahdollisuutta. Tämä on hieno juttu, kertoo musiikkitaustan omaava Iivari-pojan isoisä Jari Oravasaari.

Samuli Kukkola ja Jarkko Salo pitävät bändiohjausta lapsille ja nuorille soittotila Pommarissa.
Samuli Kukkola ja Jarkko Salo pitävät bändiohjausta lapsille ja nuorille soittotila Pommarissa.Olli Koski/Yle

Tila ja soittimet kaikkien käytössä

Seinäjoen kirjaston soittohuone on perustettu juuri kokeilemista varten. Tarkoituksena on madaltaa kynnystä musiikin harrastamiseen ja lisätä tasa-arvoa. Kirjastonjohtaja Mervi Heikkilän mukaan soittaminen ei enää jää kiinni siitä, onko kiinnostuneella henkilöllä mahdollisuutta hankkia omaa soitinta.

Soitinkattausta ja tilaa on ollut kirjaston kanssa suunnittelemassa lasten ja nuorten rytmimusiikkiverkosto Louhimo. Tilassa on käytettävissä kitaroita, basso, rummut, kosketinsoittimet, laulumikrofoneja ja äänentoisto. Myöhemmin syksyn aikana perinteisen bändikattauksen lisäksi on tulossa elektronisen musiikin tekoon tarkoitettua välineistöä, äänitys- ja miksauskalustoa sekä akustisia soittimia.

Jarkko Salo neuvoo Helsingistä Seinäjoelle syysloman viettoon tulleelle Karl Sipiläiselle rumpujen soittoa.
Jarkko Salo neuvoo Helsingistä Seinäjoelle syysloman viettoon tulleelle Karl Sipiläiselle rumpujen soittoa.Olli Koski/Yle

– Lisäksi joka toinen viikko me ollaan maanantaisin paikalla pitämässä soittopajaa, jossa pääsee tutustumaan soittimiin, jos ei ole aiempaa kokemusta niistä, kertoo bändiohjausta pitävä Louhimon Samuli Kukkola.

Soittohuone Pommarin voi varata kirjastokortilla omaan käyttöön Seinäjoen kirjaston musiikkiosastolla tai puhelimitse. Alle 15-vuotias tarvitsee kuitenkin huoltajan allekirjoittaman lupalapun tilan käyttöön, muistutetaan kirjastosta.