1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. merivartiostot

Merivartiosto käyttää hätäraketteja harjoituksissa: ”Varaudumme turhiin hälytyksiin”

Länsi-Suomen merivartiosto aloittaa keskisuuren meripelastusharjoituksensa tänään iltapäivällä Luvialla. Harjoituksessa käytetään myös hätämerkkejä. Viranomaiset toivovat, että ihmiset huomioisivat tämän, eivätkä tekisi turhia hälytyksiä.

merivartiostot
merivartija kiikaroi merelle
Länsi-Suomen merivartiosto järjestää keskisuuria harjoituksia kaksi kertaa vuodessa. Edellisessä harjoituksessa etsittiin kadonneita henkilöitä kesäkuussa.Päivi Meritähti / Yle

Luvian suunnalla ammutaan tänään ilmaan hätäraketteja. Valkoiset raketit ovat osa Länsi-Suomen merivartioston harjoitusta, eikä niistä ole syytä huolestua.

– Hätäraketteja, olivat ne sitten valkoisia tai punaisia, ammutaan aika harvoin. Aina voi tulla ihmisiltä soittoja, kun niin tehdään. Toivomme, että ihmiset huomaisivat näiden rakettien kuuluvan meidän harjoitukseemme. Näin välttyisimme turhilta hälytyksiltä, kertoo harjoituksen johtaja, luutnantti Mika Kuure Porin merivartioasemalta.

Merivartiosto ilmoittaa harjoituksesta varmuuden vuoksi vielä ennen rakettien ampumista hätäkeskukseen ja lennonjohtoon.

Raketit auttavat arvioimaan etäisyyksiä

Mika Kuure kertoo, että hätäraketit ja -soihdut auttavat harjoitukseen osallistuvia hahmottamaan etäisyyksiä paremmin meriolosuhteissa.

– Ammattilaisenkin on vaikea arvioida etäisyyksiä. Ne voivat heittää paljonkin. Tämän harjoituksen tavoitteena on auttaa etsijöitä arvioinnissa ja näyttää minkälaisia raketit ja soihdut laukaistuina ovat, Kuure toteaa.

Kuure arvioi, että raketteja ammutaan ilmaan kello 19.30 – 21.30.

Harjoitukseen osallistuu merivartioston lisäksi yksiköitä muun muassa sairaanhoidosta ja poliisista. Siihen sisältyy erilaisia etsintä- ja rastitehtäviä.

Lue seuraavaksi