1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla: Moskova

Valkovenäläinen yrittäjä luottaa itseensä ja hevosiinsa ja toivoo valtion jättävän hänet rauhaan

Valko-Venäjällä yksityisyrittäjä toimii tyypillisesti palvelualalla. Tapasimme Andrein, joka on perustanut hevostilan tuhotun kartanon maille. Hän on tyytyväinen päätökseensä lähteä yrittäjäksi.

Yle maailmalla: Moskova
Andrei esiintyy yleisölle historiallisessa puvussa.
Andrei esiintyy yleisölle historiallisessa puvussa.Kerstin Kronvall / Yle

Tallista kuuluu hirnuntaa. Puolivuotias varsa totuttelee omaan pilttuuseensa ja kutsuu emoaan, joka on käytävän toisessa päässä. Hevosten omistaja Andrei Zaharanko puhuu rauhoittavasti varsalle, samalla kun hän harjaa sitä.

Andrein tila sijaitsee Dukoran kylässä puolen tunnin automatkan päässä maan pääkaupungista Minskistä. Laajalla tilalla aiemmin seissyt kartanon päärakennus tuhottiin toisen maailmansodan aikana.

Tilalla käy riittävästi asiakkaita

Viikonloppuisin tilalla käy satoja vieraita.
Viikonloppuisin tilalla käy satoja vieraita.Kerstin Kronvall / Yle

Matkailukohteena tila on ollut auki vasta vajaan vuoden, mutta asiakkaita käy kiitettävästi. Hyvällä säällä viikonloppuisin vieraita on useita satoja.

Tilalla on paljon ajanviettomahdollisuuksia: Voi katsella hevosia, ankkoja, strutseja, kanoja ja muita eläimiä. Puistoon rakennetulla seikkailuradalla voi kiipeillä ja kokeilla tasapainotaitojaan.

Historia on läsnä joka päivä

Andrei Zaharanko
Andrei Zaharanko on toteuttanut unelmaansa matkailuyrittäjänä.Kerstin Kronvall / Yle

Andrei itse esiintyy yleisölle seppänä pajassa, valkovenäläisen säkkipillin soittajana ja ratsastajana. Ratsastusesityksessä hänellä on yllään historiallinen puku. Hän ei käytä kuolaimia, vaan ohjaahevosta puheellaan.

Kylä on kiinnostunut yrityksestä

Yksityisyrittäjiä ei varsinaisesti tueta Valko-Venäjällä.

– Valtio ei häiritse meitä, ja tämä on hyvin arvokasta, Andrei sanoo.

Hän ei odota apua keneltäkään. Andrein mielestä on itse toimittava, jos haluaa kohentaa elämäänsä.

Paikallishallinto suhtautuu Andrein yritykseen myönteisesti. Se pitää hyvänä asiana sitä, että kylään tulee vieraita.

Talo sijaitsee Dukoran kylässä.
Talo sijaitsee Dukoran kylässä.Kerstin Kronvall / Yle

Valko-Venäjällä on vahvasti keskusvaltaan perustuva hallintomalli. Tästä huolimatta yrityksiä perustetaan nykyisin runsaasti. Erityisesti kauppa, palvelusektori ja matkailuala houkuttelevat yrittäjiä.

Andrei, joka on opiskellut maantiedettä ja harrastaa historiaa, oli pitkään unelmoinut tilasta, jolla hän voisi herättää historiallisia toimintatapoja henkiin. Kun tila löytyi, hän muutti tänne koko perheensä kanssa.

Perhe on kotiutunut kylään ja rahat riittävät ainakin tällä hetkellä elämään. Suuri osa tuloista menee tilan hoitoon, rakentamiseen ja korjauksiin.