1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Hypo: Hallitus rajoittamassa rippilahjan tallettamista nuoren ASP-tilille

Sipilän hallitus aikoo ohjelmansa mukaan laskea ASP-säästämisen ikärajaa 15 ikävuoteen. Lausuntokierroksella olleen lakiehdotuksen mukaan säästäminen pitäisi perustua omalla työllä ansaittuihin tuloihin. Hypon mukaan esimerkiksi sukulaiset eivät voisi tallettaa nuoren puolesta rahaa säästötilille.

talous
Kerrostaloja Kotkansaarella, taustalla kirkko.
Yle / Raine Martikainen

Asuntosäästöpalkkiojärjestelmä (ASP) suosio on kasvanut viime vuodet ja valtio on omilla lakimuutoksillaan helpottanut ASP-säästämistä.

Ensin säästämisen aloittamisen ikärajaa nostettiin 39-ikävuoteen. Nyt hallitus haluaa alentaa säästämisen ikärajaa 15-vuoteen. Aiemmin ikärajana on ollut 18 vuotta.

Syyskuun alussa ympäristöministeriöstä lausuntokierrokselle lähetetyssä lakiesityksessä (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin sanotaan, että nuoren pitäisi omilla tuloillaan rahoittaa säästönsä. Suomen Hypoteekkilaitoksen (Hypo) mukaan tämä tarkoittaisi, etteivät sukulaiset voisi tallettaa esimerkiksi rippilahjarahaa nuoren ASP-tilille.

– Tässä on ristiriita. Yli 18-vuotiaan tilille isovanhemmat voivat lahjoittaa nuorten puolesta rahaa. Siinä ei ole ollut mitään ongelmaa kenenkään mielestä tähän asti, sanoo Hypon varatoimitusjohtaja Elli Reunanen.

Lakimuutoksella kannustetaan nuoria aloittamaan aikaisten ensiasuntoon säästäminen. Pesämuna uhkaa kuitenkin jäädä pieneksi, jos nuoren pitää kerätä säästöt itse.

Hypon mukaan talletusrajoitukset koituvat epäonneksi erityisesti niille nuorille, joiden vanhemmat eivät voi tukea asunnon ostamista. Taustalla on pankkisäätelyn vahvistuminen.

Ostajan pitää kattaa vähintään 10 prosenttia asunnon arvosta joko säästöillä tai muilla vakuuksilla kesästä 2016 lähtien. Ensiasunnonostajalla raja on viisi prosenttia. Muuten pankki ei voi myöntää lainaa.

– Varakkaiden perheiden lapset ovat saaneet vanhemmiltaan tukea ensiasunnon ostoon tähänkin asti ja saavat jatkossakin, sanotaan Hypo-pankin tiedotteessa.

Tämän lisäksi Hypo pitää talletusten valvomista mahdottomana tehtävänä.

Lue seuraavaksi