Kosovossa poliisit ja mielenosoittajat ottivat yhteen

Poliittiset levottomuudet leimahtivat Kosovossa oppositiojohtajan pidätyksen jälkeen.

Ulkomaat
Opposition kannattaja potkaisi poliisin heittämämää kyynelkaasupulloa Pristinassa 12. lokakuuta.
Opposition kannattaja potkaisi poliisin heittämämää kyynelkaasupulloa Pristinassa 12. lokakuuta.Armend Nimani / AFP / LEhtikuva

Kosovossa poliisi hajotti kyynelkaasulla useiden satojen osallistujien mielenosoituksen maanantaina. Mielenosoittajat heittelivät poliiseja kivillä.

Mielenosoitus järjestettiin oppositiojohtaja Albin Kurtin pidätyksen jälkeen. Mielenosoittajat vastustivat pidätystä Pristinan poliisiaseman edustalla. Kurti pidätettiin sen jälkeen, kun hän avasi kaasupullon parlamentissa viime torstaina ja levitti kyynelkaasua ympäri rakennusta. Sen seurauksena kaksi parlamentin varajäsentä pyörtyi.

Elokuun sopimus kiistelyn kohteena

Tempauksellaan Kurti protestoi Kosovon hallituksen ja Serbian elokuussa saavuttamaa sopimusta, jossa Kosovo myöntyy antamaan lisää taloudellisia ja lainsäädännöllisiä oikeuksia maan serbivähemmistölle. Neuvottelut käytiin EU:n johdolla.

Sopimusta tukevien mukaan se on merkittävä askel Serbian ja Kosovon välisten suhteiden normalisoimisessa. Opposition edustajat pelkäävät, että sopimus syventää etnisiä jakolinjoja ja lisää Serbian valtaa Kosovossa.

Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008.