Hyppää sisältöön

Vankilalääkäriä ei pelota: "Kaikista eniten uhkailuja on päivystyspoliklinikoilla"

Alueylilääkäri Hannu Pentikäisen mukaan asiat ovat vankien terveydenhuollon kannalta hyvin Itä-Suomen vankiloissa. Hänen mukaansa vankila on myös turvallinen työympäristö.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Vankien terveydenhoito on hyvässä järjestyksessä Itä-Suomen vankiloissa.

Alueylilääkäri Hannu Pentikäinen on ollut Sukevan, Kuopion ja Laukaan vankiloiden yhteisenä osa-aikaisena lääkärinä neljä vuotta. Hänen mukaansa ainoastaan vuosiloman sijaisia on ollut ajoittain vaikea saada. Sijaiset tulevat vuokralääkärifirmoista.

Yle uutisoi sunnuntaina, että Attendo tarjosi lääkäripalveluja vankiloille 50 sentin tuntihintaan. Pentikäinen kuuli Attendon tarjouksesta Ylen uutisista.

– Täytyy sanoa, että onhan tuo melko edullinen tarjous, Pentikäinen kommentoi.

Työskentely vankilassa ei pelota

Vankeuslaki sanoo Pentikäisen mukaan melko yksiselitteisesti, että vankilalääkäri päättää vangin hoidosta ja tutkimuksesta. Siviilin puolella potilailla on enemmän valinnanvapautta ja potilas–lääkäri-suhde perustuu vapaaehtoisuuteen ja suostumukseen, mutta vangit ovat vankilassa pakosta.

– Se asettaa vankilalääkärinä toimivan etiikan kovilla, että täytyisi hoitaa vankipotilaita hyvin.

Pentikäisen mukaan vankilassa työskentely ei ole pelottavaa. Vartija voi olla mukana lääkärin vastaanotolla, mutta Pentikäinen ei muista, milloin tällaiselle olisi ollut tarvetta.

– Käsittääkseni kaikista eniten uhkailuja ja vaaratilanteita terveydenhuoltojärjestelmässä on päivystyspoliklinikoilla eikä suinkaan suljetuissa ympäristöissä, joissa on rikoksen tekijöitä. Minusta täällä on hyvin turvallista olla töissä.