1. yle.fi
  2. Uutiset

Alastomat naiset häviävät Playboyn sivuilta

Ensi vuonna voi todellakin sanoa lukevansa Playboy-lehteä vain artikkeleiden vuoksi. The New York Times -lehden haastattelussa lehden johtaja kertoi, että hän on keskustellut asiasta lehden perustajan ja päätoimittajan Hugh Hefnerin kanssa.

Ulkomaat
Playboy-lehden ensimmäisessä vuonna 1953 julkaistussa numerossa poseerasi Marilyn Monroe.
Playboy-lehden ensimmäisessä vuonna 1953 julkaistussa numerossa poseerasi Marilyn Monroe.Andy Rain / EPA

New York Times -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) yksi maailman kuuluisimmista miestenlehdistä, yhdysvaltalainen Playboy, ei enää tulevaisuudessa julkaise alastomien naisten kuvia lehden sivuilla.

NYT:n jutussa haastateltu Playboyn toimituspäällikkö Cory Jones kertoi ehdottaneensa asiaa lehden perustajalle ja päätoimittajalle Hugh Hefnerille, joka oli samaa mieltä asiasta. Lehti julkaisee edelleen kuvia "naisista provokatiivisissa asennoissa", mutta he eivät enää ole alastomia.

Jonesin mukaan lehdessä esiintyy edelleen Playmate, mutta kuvat ovat hänen mukaansa paljon hillitympiä. NYT:n jutun mukaan lehdessä ilmestyy edelleen myös fiktiota, tutkivaa journalismia ja syvähaastatteluja.

Uudistus on tarkoitus ottaa käyttöön maaliskuussa. Jotkin muutokset ovat edelleen pohdinnan alla, kuten se, onko lehdessä enää jatkossa kuuluisaa keskiaukeamaa.

Kehitys ajoi lehden ohi

Muutoksia on lehden johdon mukaan testattu kohderyhmähaastatteluilla. Johdon mukaan lehti on jäänyt osaltaan aloittamansa kehityksen jalkoihin.

– Kaikki ovat nykyään vain yhden klikkauksen päässä kaikesta kuviteltavissa olevasta seksuaalisesta materiaalista. Joten lehti on vain niin vanhanaikainen tässä käännekohdassa, lehteä julkaisevan yhtiön johtaja Scott Flanders sanoi New York Timesille.

Lehden levikki on pudonnut vuoden 1975 5,6 miljoonasta kappaleesta nykyiseen vain noin 800 000 kappaleeseen. Suurin osa lehteä julkaisevan yhtiön tuotoista tulee nykyään sen kuuluisan tavaramerkin lisensoinnista, 40 prosenttia näistä tuloista on peräisin Kiinasta.

Yhdysvaltojen versio lehdestä on melko reilusti tappiollinen, mutta lehdet tuottavat voittoa, jos lehden kansainvälisten versioiden tuotot lasketaan mukaan.

Lehti on haastatellut lukuisia ikonisia kuuluisuuksia

Lehti on vuosien saatossa joutunut useiden hyökkäysten kohteeksi sisältönsä vuoksi. Sitä ovat vastustaneet sekä oikeistolaiset konservatiiviset piirit että feministit.

Lehti on pyrkinyt vuosien varrella uudistumaan useasti. Tullakseen hyväksytyksi monilla sosiaalisen median sivuilla lehti muutti jokin aika sitten sisältöään hillitymmäksi. Viime vuoden elokuusta lähtien lehden verkkosivuilla ei enää julkaistu alastonkuvia, minkä johdosta lehden mukaan kävijöiden keski-ikä laski 47 vuodesta vähän yli 30 vuoteen ja kävijämäärät nelinkertaistuivat 16 miljoonaan.

Vuosien varrella lehteen on kirjoittanut lukuisia kuuluisia kirjoittajia, kuten Margaret Atwood, Haruki Murakami, Kurt Vonnegut ja Joyce Carol Oates. Lehdessä on julkaistu haastatteluja muun muassa Fidel Castrolta, Martin Luther King Jr:lta, Malcolm X:ltä, John Lennonilta ja Jimmy Carterilta.

Lehdelle ovat poseeranneet muun muassa Madonna, näyttelijä Sharon Stone, malli Naomi Campbell sekä ehkä kaikkein kuuluisimpana vuonna 1953 Marilyn Monroe.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi